Mala i srednja poduzeća prijavila ukupna ulaganja veća od 457 milijuna kuna Foto: Ilustracija

Mala i srednja poduzeća prijavila ukupna ulaganja veća od 457 milijuna kuna

| 1.10.2018. u 17:36h | Objavljeno u Aktualno

- Putem inovacija i novih tehnologija povećava se konkurentnost hrvatskog gospodarstva, moderniziraju i restrukturiraju se tradicionalne industrije i stvara gospodarstvo temeljeno na proizvodima više dodane vrijednosti - kažu u Ministarstvu gospodarstva

Investicije-Industrija-Izvoz-Inovacije-Integracije, ili kako je to Vlada RH popularnije nazvala “5I” temeljni su ciljevi kojima se želi postići konkurentnije gospodarstvo, kao i poticanje gospodarskog rasta.

- Poticaj novim investicijama, rast izvozno orijentirane industrijske proizvodnje koji će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta te povećanje inovacijskog potencijala gospodarstva, temeljni su stupovi gospodarske platforme - navode iz Ministarstva gospodarstva.

Dodaju kako svojim mjerama i politikama stvaraju novi kreativni impuls i zaokret u hrvatskom gospodarstvu.

- Prioritetna područja Vlade i Ministarstva obuhvaćaju nužnu reindustrijalizacija zemlje, stvaranje još povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja, ostvarivanje potpune energetske sigurnosti i samodostatnosti, primjenu mjera koje će omogućiti rast broja novozaposlenih i promjenu strukture zaposlenih prema značajnom povećanju visokoobrazovanih u ukupnoj zaposlenosti te rast produktivnosti i povećanje izvoza, a sve u cilju stvaranja boljih radnih mjesta, izgradnje ekološki boljeg društva, unaprjeđenje kvalitete života te povećanje konkurentnosti Hrvatske na svjetskom tržištu - objavilo je Ministarstvo gospodarstva.

No, što to konkretno znači, u praksi i brojkama? Sjeverozapadna Hrvatska, osobito Varaždinska i Međimurska županija, spominju se kao pogon gospodarskog razvoja u državi.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, samo u proteklih godinu do dvije, u Varaždinskoj županiji prijavljeni su projekti malih i srednjih poduzeća ukupnih ulaganja u iznosu većem od 457 milijuna kuna, točnije, od 457.277.406,38 kuna. Od ukupnog iznosa ulaganja, bespovratnih sredstava ostvareno je u iznosu većem od 187 milijuna kuna, točnije 187.891.670,84 kuna.

Koja su mala i srednja poduzeća iz Varaždinske županije ostvarila pravo na bespovratna sredstva, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...