Ludbrežanin Borivoj Đinđić uzgaja azijsku krušku nashi: Kod nas nepoznata, a vani vrlo cijenjena

| 10.9.2018. u 18:12h | Objavljeno u Aktualno

Posjećujući razne sajmove izvan zemlje, još prije 15-ak godina Borivoj Đinđić iz Ludbrega upoznao je pomalo neobičnu azijsku krušku nashi koja ga je očarala okusom pa je, najprije za probu, nabavio i zasadio doma nekoliko stabala. No, budući da se naše podneblje pokazalo pogodnim za rast biljke, 2008. godine zasadio je voćnjak od 380 voćaka te se danas smatra najvećim proizvođačem ovog egzotičnog voća u zemlji.

Ozbiljniji planovi

- Zaključili smo, a i dokazano je, kako ta azijska kruška uspijeva i u našem podneblju jer nema standardnih nametnika koji idu na domaću krušku te je ne treba prskati. Ponekad se pojave lisne uši, ali one nisu velika prijetnja te se mogu riješiti domaćim ekološkim pripravcima pa oko voćnjaka nema previše posla. Međutim, glavna dobrobit zbog koje sam je zapravo zasadio jest ta što je mogu, bez straha od podizanja razine šećera, jesti dijabetičari među kojima sam i ja. Ovog voća mogu pojesti nekoliko komada, dok domaće kruške ne mogu - govori Borivoj koji je imao ozbiljnijih planova s voćnjakom nakon umirovljenja, ali ipak je sve ostalo samo na hobiju budući da su djeca otišla u druge poslovne vode.

- Dok je supruga bila živa, htjeli smo s ovim voćem napraviti ozbiljniji posao, radili smo pekmeze i sokove, svašta isprobavali, no danas ja sam ne mogu ništa od toga pa je ideja ostala samo na razini hobija. No i unatoč tome, imam najveće količine tog voća općenito u regiji, možda čak i u Hrvatskoj, a kojeg najčešće prodajem svježeg na tržnici, preko interneta ili na kućnom pragu - objašnjava sugovornik dodajući da ovo voće ima veliki potencijal, ali zasad nije prepoznato na pravi način.

Inače, kako kaže, plodovi nashija su slični jabukama, smećkaste do zlatnožute su boje, s iznimkom japanske vrste nashija, koja je žutozelena. Na plodovima su i točkice, a meso je sočno, prhko i aromatično. Poznatija je vani gdje se cijena sadnice na tržištu kreće od 10 do 12 €, a cijena svježeg voća po komadu iznosi oko 2,5 €.

- Ovo egzotično voće ima povijest staru 3.000 godina i povijest pokazuje da su ga stari samuraji u Japanu nosili sa sobom dok su išli u borbe, umjesto vode, te se u svim prijevodima naziva “sveta voda” - objašnjava sugovornik, dodajući da nashi vrlo povoljno djeluje na ljudski organizam jer ubrzava izlučivanje vode i smanjuje količinu otrovnih tvari u tijelu te, što je posebno zanimljivo, ublažava učinak alkohola.

Kako se vani postupa s ovom kvalitetnom voćkom i kakav potencijal predstavlja čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti