Ludbreškoj mljekari "Antun Bohnec" bespovratna potpora od 4,2 milijuna kuna Foto: Krešimir Đurić

Ludbreškoj mljekari "Antun Bohnec" bespovratna potpora od 4,2 milijuna kuna

I.D./Varaždinske vijesti | 9.4.2019. u 21:14h | Objavljeno u Aktualno

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prisustvovao je 9. travnja potpisivanju 10 ugovora za financiranje projekata izgradnje, opremanja ili obnove mini mljekara koji su financirani s 18,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja.

Vrijednost potpore po projektu iznosi od 15.000 do 1.000.000 eura, a intenzitet potpore je 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Deset ugovora za mini mljekare ukupne su vrijednosti ulaganja 49,3 milijuna kuna, a vrijednost bespovratne potpore iznosi 18,7 milijuna kuna osiguranih kroz operaciju 4.2.1. Objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka. Svrha provedenog natječaja bila je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje, a korisnici su fizičke i pravne osobe i proizvođačke organizacije registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore u natječaju iznosio je 75.000.000 kuna.

Među mljekarama koje su dobile potpore je i Ludbreška mljekara "Antun Bohnec", koja je za ulaganje u postrojenje za proizvodnju svježeg sira s ultrafiltracijom i liniju za pakiranje maslaca dobila 4.268.000 kuna.

- Ministarstvo poljoprivrede nastavlja pomagati i osnaživati sektor stočarstva. Uz rasterećenje plaćanja troškova za različite usluge koje smo nedavno uveli, osigurali smo i 60 milijuna kuna kroz tri godine za kupnju steonih junica mliječnih ili kombiniranih pasmina. Ovim ugovorima u osam županija povećat će se kapaciteti za proizvodnju i preradu mlijeka, a ulaganja će pomoći razvoju lokalne sredine kroz otkup mlijeka, preradu u lokalne tradicijske proizvode te povećanje radnih mjesta. Ovo je još jedan poticaj hrvatskom stočarstvu i mljekarstvu - izjavio je Tolušić.

Kroz operaciju 4.2.1, uz ovih 10 novih projekata, ranije je ugovoreno devet projekata za mljekare, s ukupnim iznosom potpore od 52,2 milijuna kuna i vrijednosti ulaganja preko 64 milijuna kuna.

mps-potpore.jpg

(Izvor: MPS)