Ludbreški zadrugari u sezoni krastavaca kornišona imaju pune ruke posla

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Ludbreški zadrugari u sezoni krastavaca kornišona imaju pune ruke posla Foto: PZ Ludbreški kraj

Krastavci kornišoni, odnosno konzervni krastavci trenutno su najaktualnija tema u Poljoprivrednoj zadruzi "Ludbreški kraj". Sezona krastavaca kornišona i ove se godine, ističu u zadruzi, pokazuje uspješnom te se nadaju da će tako i ostati. Nestabilni vremenski uvjeti, kiša pa sunce, obično rijetko kojem povrću odgovaraju, no u zadruzi su našli način kako tome doskočiti.

- Uspjeli smo redovitim prskanjem protiv ponajprije plemenjače zadržati nasad koji je sada u punom rodu. S obzirom da kornišoni imaju velike zahtjeve za toplinom nadamo se da će se noćna temperatura još malo povisiti kako bi i urod bio još veći. To bi itekako odgovaralo svim našim proizvođačima s obzirom da su svi oni između ostalog dobili i kompletno navodnjavanje od strane zadruge putem kojeg mogu svojim krastavcima osigurati dovoljnu količinu vode i potrebnu prehranu za rast – objašnjava Marijan Makar, upravitelj Zadruge. Zanimalo nas je i koliko je zahtjevan uzgoj krastavaca.

zadruga_ludbreski_kraj_-_krastavci_03.jpg

- Sam uzgoj krastavaca možda i nije toliko zahtjevan koliko je važno svakodnevno biti u dodiru s njima i na vrijeme prepoznati simptome bolesti ukoliko se oni pojave. Sadnja, odnosno sijanje, kao i postavljanje folije s navodnjavanjem te stupova i mreže napravi se u tri, četiri dana za razliku od same berbe koja traje otprilike 50 dana i mora se obavezno brati svaki drugi dan da krastavci ne bi prerasli. S obzirom da se berba odvija ručno, neki kažu da je naporna i dugotrajna, no svaki posao je specifičan na svoj način. Svi mi koji imamo krastavce kornišone, unatoč tome što se bere rukama, u berbi želimo nabrati što više tako da nama ne bi smetalo da ona traje još koji dan i duže – objašnjava Makar.

Trenutno je u tijeku i otkup krastavaca koji se odvija svaki drugi dan u sjedištu zadruge u Hrastovskom.

zadruga_ludbreski_kraj_-_krastavci_04.jpg

- Tada 15-ak zadrugara, većinom s članovima obitelji, dovozi svoj ubrani urod te ga putem kalibratora sortira na klase. Evo, danas smo prikupili oko 2.500 kg svježih, upravo ubranih krastavaca koji su prije sat vremena rasli na polju, a za pola sata odlaze u Podravku. Uzgajivači su zadovoljni s obzirom da u prosjeku beru oko 150 kg po berbi što nije malo. Period berbe krastavaca u prosjeku traje od 8 do 12 tjedana i ukoliko se berba redovito odvija, može se ubrati i do 40 tona po hektru. Naravno da nitko neće imati hektar krastavaca kornišona jer je nemoguće na takvoj površini obaviti ručnu berbu, ali na 1.000 metara kvadratnih, koliko se preporuča za četveročlanu obitelj, može se ostvariti sasvim pristojan dodatan prihod – kaže Makar. Olakotna okolost je svakako i suradnja s Podravkom.

zadruga_ludbreski_kraj_-_krastavci_01.jpg

- U ove dvije godine koliko surađujemo s Podravkom nemamo ni jedne primjedbe. Sve dogovoreno bilo s jedne bilo s druge strane se ispoštovalo, a to je i rezultiralo povećanjem količina povrća ove sezone. Nakon što smo prošle godine isporučili oko 80 tona raznog povrća, ove godine smo povećali proizvodnju za tri puta tako da ćemo isporučiti oko 250 tona raznog povrća, a najviše paprike crvene svježe i naravno krastavaca kornišon. Prilikom osnivanja naše zadruge odmah smo imali za cilj povezivanje s našom najvećom prehrambenom tvrtkom. Znali smo na koji način posluje Podravka, znali smo da sve ugovoreno otkupljuju i na vrijeme plaćaju te smo sklopili ugovor. Na temelju toga okupili smo naše zadrugare, uz pomoć Grada Ludbrega besplatno im podijelili repromaterijal potreban za proizvodnju povrća te im po unaprijed poznatim cijenama osigurali siguran otkup u Podravku. Danas na temelju naše dobre suradnje na taj način dodatni prihod ostvaruje 30-ak obitelji s ludbreškog područja. Mislimo da je to sasvim lijepa brojka za zadrugu koja postoji tek dvije godine – kaže predsjednik Zadruge, Saša Lenček.

zadruga_ludbreski_kraj_-_krastavci_02.jpg

Prošle godine svi proizvođači krastavaca kornišona koji djeluju u Zadruzi morali su, osim berbe, i ručno klasirati krastavce po klasama.

-To nije fizički posao i nikome nije bilo preteško sortirati ubrane krastavce u 4 klase (extra 3-5 cm, prva klasa 5-7 cm, druga klasa 7-9 cm, treća klasa 9-12 cm) ali je oduzimalo previše vremena. S obzirom da mi u zadruzi želimo omogućiti svima da samo proizvode dok se zadruga brine o svemu ostalom, odlučili smo nabaviti uređaj za sortiranje odnosno kalibriranje krastavaca - kalibrator. Uz pomoć ponovno Grada Ludbrega i Podravke uspjeli smo u tome i s ponosom možemo kazati da nam je ovo prvi zadružni stroj. Kao što i vidite princip rada kalibratora je jednostavan, u vrlo kratkom vremenu u 4 klase sortira sav urod, a svi proizvođači krastavaca su prezadovoljni obzirom da su itekako svjesni koliko smo im ovim strojom olakšali berbu i otkup – ističe Makar.

zadruga_ludbreski_kraj_-_krastavci_06.jpg

Danas je 10. po redu otkup krastavaca kornišona, a s obzirom da je prošle godine bilo ukupno njih 25, još duže vrijeme u Zadruzi će najaktualniji biti krastavci. Stigla je i prva pošiljka od nekih 500 kg ljutih feferona čime započinje i sezona feferona. Osim ljutih, imaju ugovorene i slatke feferone koji također uskoro ulaze u berbu, te na kraju patlidžane i crvenu svježu papriku.

Poljoprivrednu zadrugu osnovalo je 12 poljoprivrednih proizvođača 2016. godine s ludbreškog područja. Od tada su imali 2 upisna kruga, početkom 2017. i ove godine u sklopu kojih im se pridružilo 24 novih članova, a neki od njih su i iz susjednih županija.

- Dodatnu vrijednost zadruzi daju poljoprivredni proizvođači koji još uvijek nisu članovi zadruge (zbog zakonskih procedura oni će to tek postati 2019. godine) ali surađuju s nama odnosno proizvode voće i povrće koje mi dalje plasiramo. Zajedno s njima zadrugu čini preko 60 poljoprivrednih proizvođača koji su prepoznali važnost udruživanja i svjesni su da danas sa svojim proizvodom ne mogu pojedinačno opstati na tržištu – zaključuje Lenček.

zadruga_ludbreski_kraj_-_krastavci_05.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.