LUDBREG Raznim poljoprivrednim mjerama žele oživjeti tradicionalni život na selu

| 29.3.2019. u 13:13h | Objavljeno u Aktualno

Grad Ludbreg prošle je godine isplatio preko 250 tisuća kuna potpora u poljoprivredi, a najveći dio isplaćenih potpora odnosi se na poticanje malih proizvođača svinja, odnosno poticaj za uzgoj i držanje svinja.

- Na isti ćemo način nastaviti pa je osigurano i više sredstava, a spomenuta mjera jedna je od onih koja između 14 mjera za poticanje poljoprivrede pobuđuje najviše interesa – ukazali su gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić (SDP) i vijećnica u Gradskom vijeću Anica Happ (HSS) jučer na konferenciji za novinare.

Kako je rečeno, namjera je ovih potpora potaknuti proizvodnju svinja koja je uvijek bila tradicionalno vezana uz ludbreški kraj.

- Ne smijemo ni jednog trenutka zaboraviti da je Ludbreg mjesto koje je povijesno i prirodno središte ovoga dijela Podravine i dijela Varaždinske županije koje je uvijek bilo orijentirano na poljoprivredu. Sačuvana je ta snaga ludbreškog kraja kroz bavljenje poljoprivredom. Kod nas nema neobrađenog zemljišta, dobili smo i strane investitore koji su se počeli baviti prije svega ratarstvom, tu su i ostali koji ulažu u stočarstvo i na neki način smo mi kao Grad osjetili obvezu pomoći i još više razviti poljoprivredu kao važnu djelatnost u Ludbregu – rekao je Bilić.

Dodajući da je veliki broj mjera što se tiče poljoprivrede, koje se provode u Ludbregu, osmišljen zahvaljujući naporima HSS-a.

- Velik dio ovih poljoprivrednih mjera treba zahvaliti HSS-u i njihovom inzistiranju da se malo više pažnje posveti selu i oživljavanju tradicionalnog načina života na selu. Razvili smo tako nekoliko novih mjera prije svega mjere kojima želimo potaknuti male proizvođače i obiteljska gospodarstva da se vrate uzgoju svinja, a zapravo svi tada dobivamo priliku kupiti zdravu hranu lokalnog porijekla - rekao je Bilić i dodao da je to prilika onima koji imaju volje i opreme za rad u poljoprivredi preko koje si mogu steći drugi dohodak.

– Nisu zaboravljeni ni cvjećari ni vrtlari. Pomaže im se u izgradnji plastenika i staklenika, ali i navodnjavanju i grijanju tih prostora. Tu su i voćari i vinogradari kojim se također sufinancira sadni materijal. Uz naše mjere razvila se i poljoprivredna zadruga u Ludbregu koja okuplja sve više članova, a i to je dokaz da se još uvijek veliki broj ljudi želi baviti poljoprivredom– izjavio je Bilić.

Inače, Grad Ludbreg ima 14 mjera, a najviše se koristi mjera za voćne i lozne sadnice te mjera za uzgoj svinja. Kada se govori o unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje Ludbreg ulazi u novi europski projekt, ovoga puta sa švicarskim udrugama.

– S 1,5 milijuna kuna razvijat će se kanal kratke prodaje da proizvod što brže dođe do krajnjih kupaca, a tu ćemo koristiti iskustva iz Švicarske. Želja nam je da poljoprivredna proizvodnja, zdrava hrana i tako čuvanje okoliša bude jedna od temeljnih gospodarskih grana ovdje kod nas u Ludbregu – zaključio je gradonačelnik.

Vijećnica Anica Happ naglasila je kao cilj u njihovom radu da mlade nauče suživotu s prirodom i da se pomogne svakome tko želi iskoristi potencijale koje ima za poljoprivrednu proizvodnju dok se Bilić još nadovezao da za one koji nemaju svoje poljoprivredno zemljište mogu besplatno proizvoditi svoje povrće u gradskim vrtovima.