Licitarstvo "Slavica": Rijetke su općine i gradovi u našoj županiji koji imaju razumijevanja za nas licitare

| 9.7.2018. u 17:16h | Objavljeno u Aktualno

Da se nema baš sluha za licitarstvo kao tradicionalno obrtništvo, ukazala je Valentina Gladović-Nedić (49) vlasnica obrta “Licitarstvo Slavica” iz Klenovnika. Naime, njezin tradicionalni licitarski obrt jedini je kao takav u Varaždinskoj županiji. Ovaj unikatni obrt uskoro slavi 80 godina postojanja te je nositelj povelje UNESCO-a. Započeo ga je Valentinin djed Martin Gladović, a nastavio otac Ladislav i njegova supruga Slavica po kojoj je dobio ime.

U tom obiteljskom poslu metode rada su naslijeđene već treću generaciju. Radi se sve ručno, licitari svih vrsta i oblika, medenjaci i gvirc i zbog toga je Valentina Gladović-Nedić razočarana nedostatkom sluha odgovornih prema tradiciji koju je prepoznao UNESCO, a oni na vlasti nisu ili ne žele.

- Jedini smo obrtnici te vrste u županiji, nositelji povelje UNESCO-a za nematerijalnu kulturnu baštinu. Vještina i receptura se prenosi s koljena na koljeno. Moja majka, prva u ženskoj liniji nositeljica je obrta i još uvijek bdije nad našim proizvodima. Radim ja, pomaže i suprug no ne znam hoće li obrt nastaviti naša djeca - ističe Valentina.

Dodaje da ne traži nikakvu pomoć već samo razumijevanje, i to ne samo županije već cijele države pa smatra da bi uvođenje paušalnog poreza za njezin posao puno značilo jer su im trenutno davanja veća od zarade.

- Na takav način funkcioniraju slični obrti u drugim zemljama. Nekad je moj otac obveze plaćao paušalno. Smatram da nas se ne bi smjelo poistovjećivati s ugostiteljima ili trgovinama koje imaju dnevno veći promet i čiji se proizvodi konzumiraju i kupuju skoro svaki dan. Licitarsko srce i medenjake neće svatko kupiti - ukazuje sugovornica pa očekuje da bi Županija morala više lobirati za njih čime bi pokazala da ih cijeni.

Što predlaže licitarka i na koji bi se način riješio problem licitara kojih ima 20-ak na području Hrvatske čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

 

Označeno u