LAG Sjeverozapad: Raspisan natječaj za potpore malim obiteljskim gospodarstvima Foto: LAG Sjeverozapad

LAG Sjeverozapad: Raspisan natječaj za potpore malim obiteljskim gospodarstvima

Varaždinske vijesti | 23.3.2018. u 12:40h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na sastanku Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe (LAG) Sjeverozapad, koji je u utorak 20 ožujka održan u Cestici, donijeta je odluka o raspisivanju natječaja za provedbu tipa operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Ova mjera ruralnog razvoja namijenjena je isključivo malim obiteljskim gospodarstvima ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura, koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Za provedbu ovog natječaja planirano je 2.568.594 kuna, a tim sredstvima će biti financirana 23 projekta malih poljoprivrednih gospodarstava s područja Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

Kako je istaknuto na sastanku Upravnog odbora, potpore će biti dodijeljene u obliku bespovratnih financijskih sredstava za modernizaciju i unapređenje procesa rada i poslovanja, odnosno za povećanje proizvodnih kapaciteta, a visina potpore iznosit će 111.678 kuna. Tim bespovratnim sredstvima mala obiteljska gospodarstva moći će kupiti domaće životinje, sadni materijal za višegodišnje nasade, ili poljoprivrednu mehanizaciju, financirati poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta, graditi ili opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, odnosno dobivena sredstva uložiti u stručno usavršavanje za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda.

- Mala obiteljska gospodarstva s područja našeg LAG-a, koji pokriva 14 jedinica lokalne samouprave iz sjeverozapadnog dijela naše županije, dobit će po 111.678 kuna. Ta će im bespovratna sredstva sigurno biti značajna podrška pri modernizaciji i unapređenju proizvodnog procesa i njihovih kapaciteta. Vjerujem kako će naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva na natječaj prijaviti dobre projekte, koji će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju te podići kvalitetu života u ruralnom prostoru - istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe  Sjeverozapad.

LAG_uprava_cestica1.JPG

Prijave za ovaj natječaj LAG Sjeverozapad će primati od 5. travnja do 7. svibnja, a više informacija zainteresirani poljoprivredni proizvođači mogu pronaći na mrežnoj stranici Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad: www.lagsz.hr.

Organizirat će i radionice za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva na kojima će detaljnije predstaviti uvjete ovog natječaja.

Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad radionice će organizirati u Vidovcu, u prostorijama Općine, u ponedjeljak, 26. ožujka, u 18 sati, zatim u utorak, 27. ožujka, u 18 sati, u lepoglavskom Domu kulture, te u srijedu, 4. travnja, u 13 sati, u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

- Na radionicama ćemo zainteresiranim predstavnicima malih obiteljskih gospodarstava pružiti  dodatne informacije vezane uz natječaj za tip operacije 6.3. te detaljnije predstaviti natječajnu dokumentaciju i način podnošenja prijava. Stoga pozivamo sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače da se odazovu na radionice, kako bi se što bolje pripremili za natječaj - istaknuo je Emil Tkalec, tajnik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.

Na sastanku Upravnog odbora LAG-a Sjeverozapad usvojen je i prijedlog Pravilnika o provedbi Lokalne razvojne strategije, izabrani su članovi povjerenstava za provedbu natječaja za tip operacije 6.3. te je donijeta odluka o osnivanju radne skupine za izmjenu Lokalne razvojne strategije LAG-a Sjeverozapad.

- Ovo je prvi natječaj koji je raspisao LAG Sjeverozapad u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, kojem su prethodile brojne aktivnosti, od usvajanja Lokalne razvojne strategije do raspisa natječaja. Pozivam predstavnike malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava da se prijave na natječaj te da iskoriste sredstva koja su im na raspolaganju - naglasio je Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad. 

lag_uprava_cestica_2.JPG