Krunoslav Mužic i Teo Novosel pobjednici 13. natjecanja orača Varaždinske županije Foto: Općina Mali Bukovec

Krunoslav Mužic i Teo Novosel pobjednici 13. natjecanja orača Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 7.7.2018. u 18:06h | Objavljeno u Aktualno

Općina Mali Bukovec bila je danas domaćin 13. natjecanja orača Varaždinske županije koje se, u organizaciji Udruge za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije i u suradnji s Varaždinskom županijom i Općinom Mali Bukovec, održalo na parceli OPG-a Mužic Krunoslava u naselju Sveti Petar.

Načelnik općine Mali Bukovec Darko Marković izrazio je zadovoljstvo što je natjecanje, nakon više godina održavanja u okolici Varaždina, stiglo u najistočniju općinu Varaždinske županije.

– Izuzetno mi je drago što u našoj općini imamo vrhunske orače. Drago mi je što je to prepoznala i županijska udruga i Varaždinska županija te se odlučila da natjecanje organizira u našoj općini – poručio je Marković te podsjetio da je općina Mali Bukovec do sada imala nekoliko županijskih prvaka u oranju.

Natjecanje je otvorio zamjenik župana Tomislav Paljak koji je naglasio kako se natjecanje odvijalo u tradicionalno poljoprivrednom kraju, a pobjednicima je zaželio da što bolje predstavljaju Varaždinsku županiju na nacionalnoj razini.

Uz načelnika susjedne općine Veliki Bukovec, Franju Vrbanića, na natjecanje je stigao i saborski zastupnik te potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Josip Križanić koji je mlade poljoprivrednike pozvao da ne napuštaju zemlju. Najavio je izmjene zakonodavnih okvira koji bi trebali doprinijeti poboljšanju stanja u poljoprivredi.

Pročelnica varaždinske podružnice Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Mara Bogović istaknula je da se ove godine natjecalo 12 orača među kojima je bilo prijavljeno dosta mladih natjecatelja. Na natjecanju se ocjenjivalo 12 elemenata, od otvaranja brazde, držanje ravnine i čistoće brazde do njenog zatvaranja, odnosno zaoravanja biljnih ostataka. Između ostalog, ocjenjivao se i način ulaska te izlaska s parcele.

Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije. Kod plugova "ravnjaka" najbolji je bio domaćin natjecanja Krunoslav Mužic iz Svetog Petra. I drugo i treće mjesto otišlo je u Sveti Petar. Drugi je bio Matija Golenja, a treći Patrik Gašparić. U kategoriji plugova "premetnjaka" pobijedio je Teo Novosel. Drugi je bio Dario Pocedulić, a treći Stjepan Novosel, sva trojica iz Kućana Gornjeg. Na državno natjecanje, koje će se održati u Osječko-baranjskoj županiji, plasirali su se pobjednici kategorija Mužic i Novosel.

natjecanje_oraca_varazdinske_zupanije_01.JPG

natjecanje_oraca_varazdinske_zupanije_02.JPG

natjecanje_oraca_varazdinske_zupanije_03.JPG

natjecanje_oraca_varazdinske_zupanije_04.JPG

natjecanje_oraca_varazdinske_zupanije_05.JPG

natjecanje_oraca_varazdinske_zupanije_06.JPG

natjecanje_oraca_varazdinske_zupanije_07.JPG

natjecanje_oraca_varazdinske_zupanije_08.JPG

natjecanje_oraca_varazdinske_zupanije_09.JPG

natjecanje_oraca_varazdinske_zupanije_10.JPG

natjecanje_oraca_varazdinske_zupanije_11_-_nagradjeni.jpg