Križanić: Neobrađene zemlje u Hrvatskoj ima i do 500 tisuća hektara

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.7.2018. u 19:04h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Svima vama mladima želim da ostanete tu, nemojte nam odlaziti. Zemlje imamo puno. Procjene su da neobrađene zemlje u Hrvatskoj ima i do 500 tisuća hektara. To je potencijal kojeg nitko nema. Imamo premalo ljudi koji bi to obrađivali. Zato želim da ostanete doma, ima prostora, potencijal koji će tek doći do izražaja - poručio je saborski zastupnik Josip Križanić koji je također prisustvovao na 13. natjecanju orača Varaždinske županije koje se održalo u općini Mali Bukovec u subotu.

Tim je povodom Križanić, također, izrazio i žaljenje što poljoprivreda nije na najboljim granama, ali je najavio izmjene zakonskih okvira koji bi trebali poboljšati situaciju. Uz to, kazao je kako je već sada donijeto nekoliko poljoprivrednih zakona, a najavio je i donošenje Zakona o uzgoju životinja te Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji bi, posebice mladim poljoprivrednicima, trebali omogućiti bolje uvjete bavljenja poljoprivredom.

Što se tiče samog natjecanja Križanić je naglasio da ono daje jedan impuls mladim poljoprivrednicima, ali i da država treba uložiti dodatne napore da se digne poljoprivredna proizvodnja.

-  Današnja mehanizacija, današnji strojevi, današnja tehnologija, je pedeset puta ispred one koju smo imali u bivšem sistemu, ali moramo nešto napraviti da našu proizvodnju dignemo, da bi bila profitabilna. Istina je i da sve zemlje okruženja imaju sve moguće subvencije. Konkurencija nam je taj njihov izvozno subvencioniran proizvod koji dolazi na naše police. Mi dnevno radimo na tome da popravimo položaj našeg poljoprivrednika - zaključio je Križanić.