Konzum u Varaždinskoj županiji do kraja mjeseca zatvara dvije trgovine Foto: VV arhiva / ilustracija

Konzum u Varaždinskoj županiji do kraja mjeseca zatvara dvije trgovine

| 14.7.2017. u 09:06h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iz Uprave Konzuma početkom tjedna potvrdili su da će u procesu restrukturiranja do kraja godine zatvoriti ukupno 105 prodavaonica na području cijele Hrvatske, od kojih bi 22 trebale biti zatvorene do 30. srpnja.

- Riječ je o prodavaonicama koje su neprofitabilne duži period te je izgledno da će nastaviti neprofitabilno poslovati te generirati gubitke. Njihovo zatvaranje je nužno kako bi se postigla operativna stabilnost i održivost poslovanja Konzuma i očuvala radna mjesta. U navedenim trgovinama ukupno je zaposleno 870 radnika, od kojih očekujemo da će više od 80 posto biti raspoređeno na radna mjesta u druge, obližnje Konzumove prodavaonice. U drugim dijelovima Hrvatske, s naglaskom na obali i otocima, Konzumu trenutno nedostaje oko 250 radnika što je posljedica problematike sezonskog zapošljavanja, ali i izrazite nemobilnosti radne snage u Hrvatskoj - priopćili su iz Konzuma, dodavši kako će za preostalih oko 20 posto radnika razmatrati različita rješenja.

- Radnici za koje se ne pronađe prihvatljivo rješenje bit će zbrinuti sa svim pravima koja im pripadaju u skladu s kolektivnim ugovorom, koji garantira otpremnine veće od propisanih Zakonom o radu - kažu iz Konzuma.

Na naš upit hoće li i koje trgovine biti zatvorene u Varaždinskoj županiji, iz Konzuma su nam odgovorili da je na području Varaždinske županije ukupno planirano zatvaranje dviju trgovina, koje će prema planu biti zatvorene do kraja ovog mjeseca, no nisu odgovorili o kojim je trgovinama riječ. Neslužbeno doznajemo kako je riječ o trgovinama u Poljancu te na raskrižju Ulice M. Laginje i J. Križanića u Varaždinu.

- Svi zaposlenici iz navedenih trgovina premješteni su na iste pozicije u drugim Konzumovim prodavaonicama u blizini te su tako očuvana sva radna mjesta - napomenuli su iz Konzuma.

Dodali su da je Konzum i dosad svake godine zatvarao dio trgovina u skladu s tržišnim okolnostima te tako optimizirao svoju prodajnu mrežu.

- Ova zatvaranja imaju za cilj povećanje efikasnosti svakog pojedinog dijela kompanije te su sastavni dio procesa restrukturiranja u kojem je veliki fokus stavljen na očuvanje radnih mjesta - napominju iz Konzuma.

Iz tvrtke su ujedno podsjetili da su značajno iskustvo iz tog područja stekli 2014. i 2015. godine kada je uslijed integracije s Mercatorom zatvoreno 99 prodavaonica, uz istovremeno očuvanje radnih mjesta. Na sastanku Uprave i Radničkog vijeća Konzuma, održanom u ponedjeljak, ujedno je iznesena informacija o povećanju plaća od prosječno 8 posto za 6.000 radnika s najnižim koeficijentima, koje se primjenjuje od 1. kolovoza. Kako su priopćili, dogovoreno je i produženje kolektivnog ugovora do kraja 2017. godine "sa svim pogodnostima uključujući isplate božićnice, uskrsnice i regresa te drugih prava većih od zakonske obveze".

- U ovome trenutku najvažnije je da smo uspjeli osigurati sredstva za povećanje plaća više od polovici naših zaposlenika, kao i sredstva za produljenje Kolektivnog ugovora sa svim pravima koja iz njega proizlaze. Istovremeno, Konzum će nastaviti sa započetim procesom restrukturiranja nužnim za ostvarenje dugoročno održivog modela poslovanja od kojeg će profitirati naši zaposlenici, kupci, dobavljači i svi poslovni partneri. Posebnu brigu vodit ćemo o oko 160 zaposlenika za koje u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći hoće li moći biti raspoređeni na druge lokacije ili dobiti zaposlenje kod onih koji preuzmu neke od trgovina, odnosno u drugim kompanijama Agrokora. Za ove ćemo zaposlenike svakako osigurati da ostvare sva prava koja proizlaze iz kolektivnog ugovora. Nadam se da će na kraju broj onih koje ćemo tako zbrinuti biti zaista minimalan u odnosu na ukupno devet i pol tisuća zaposlenika u našoj prodajnoj mreži - istaknuo je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma.

Označeno u