Sestre Nadica, Božica i Karmela jedna su drugoj konkurencija, ali i podrška Foto: Krešimir Đurić

Iako su konkurencija, ljubav prema cvijeću još je više povezala tri sestre iz općine Vidovec

| 2.7.2018. u 14:35h | Objavljeno u Aktualno

Kada se najmlađa sestra Nadica (41) udala u obitelj Krklec iz Budislavca, koja se još od 1983. bavi cvjećarstvom i predstavlja pionire u tom poslu u općini Vidovec, ljubav za tim poslom prenijela je i na svoje dvije sestre. One danas, svaka na svom OPG-u, uzgajaju različite vrste cvijeća i, premda se na prvi dojam kupcu može učiniti da su jedna drugoj konkurencija, velika su si podrška.

- Posebno je zanimljivo kada svoju ponudu izložimo kupcima, a oni ne znaju da smo sestre. Većinom imamo štandove jedna do druge pa čujemo kritike kupaca na cijenu ili ponudu - smije se Božica Težak (43) koja OPG s cvijećem ima u Cargovcu, a najstarija sestra Karmela Rog (45) u Nedeljancu.

Kako sve tri žive u istoj općini, praktički jedna do druge, sav posao oko cvijeća rade zajedno te se međusobno dogovaraju, savjetuju i pohađaju dodatne edukacije. Štoviše, zajedno odlaze i na godišnje odmore.

- Uvijek sve radimo skupa i zapravo smo sada više zajedno i u boljim odnosima nego kada smo živjele pod istim krovom - govore sestre zezajući se da se ni ne stignu svađati jer cvijeće zahtjeva puno njege.

- Radimo tako da svaka u svoju proizvodnju uvodi neki novitet i zatim međusobno razmjenjujemo iskustva o tome kako je kojoj od nas uspjela biljka. Naime, sadnja novih biljaka velik je rizik. Nikada ne znaš kako će biljka reagirati na naše podneblje mada je u katalogu u dan opisana vegetacija biljke. Stoga čak i jedan dan odstupanja od cvatnje za našu prodaju može biti katastrofa - navode sestre dodajući da takvim načinom rada ni jedna previše ne gubi.

Inače, cvjećarstva je sve samo ne jednostavan posao. Biljke zahtijevaju cjelodnevnu njegu pa nema ni radne satnice niti blagdana. Kako kažu, velika konkurencija u prodaji zapravo predstavlja zdravu konkurenciju jer ih potiče da stalno napreduju, uzgajaju što kvalitetnije cvijeće i uvode novitete. U veleprodaji nastupaju zajedno, a što je prednost, jer samo tako mogu ponuditi trgovačkim lancima količine koje oni traže.

- Pojedinačno, svaka za sebe, ne bismo mogle osigurati količinu koju traže trgovački lanci i ulazile bi u veliki rizik - ukazuju sugovornice koje se cvjećarstvom bave već dvadesetak godina. U posao su tijekom godina uložile popriličan iznos vlastitih sredstava, a svaka je godina neizvjesna i rizična pa nikada ne znaju hoće li posao preživjeti tu godinu ili neće.

Više o tri sestre i njihovom poslu pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u