HGK Varaždin domaćin Općoj skupštini Udruženja gospodarskih komora Podunavlja

HGK Varaždin domaćin Općoj skupštini Udruženja gospodarskih komora Podunavlja Foto: HGK Varaždin

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Varaždin domaćin je Općoj skupštini Udruženja gospodarskih komora Podunavljakoja će se održati 13. i 14. listopada.

Predstavnici 20 regionalnih gospodarskih komora iz zemalja Podunavskog područja usvojit će zajednički plan o budućim aktivnostima u makroregiji koja u ekonomskom smislu čini 10 posto BDP-a Europske unije. Kako ističu iz Županijske komore, područje Podunavlja suočeno je s brojnim otvorenim pitanjima i izazovima imajući u vidu činjenicu da obuhvaća najsiromašnije europske regije s jedne strane i neke od najrazvijenijih regija u EU s druge strane, te da su neke zemlje ove regije tek kandidati za ulazak u EU.

Udruženje gospodarskih komora Podunavlja (Danube Chambers of Commerce Association – DCCA) osnovano je u lipnju 2010. sa sjedištem u Gospodarskoj i industrijskoj komori Budimpešte, a HGK Županijska komora Varaždin aktivna je članica je ovog Udruženja od njezinih početaka. Cilj je udruženja razvijati održivu kompetitivnost gospodarstava država i regija povezanih slivom rijeke Dunav. Zadaća je DCCA promovirati industrijske i poduzetničke aktivnosti u cilju gospodarskog razvoja i zaštite okoliša u podunavskoj regiji.

Udruženje DCCA u svom radu prati smjernice Strategije Europske unije za razvoj Podunavlja (EUSDR) te povezuje poduzetnički sektor u svrhu bolje međusobne suradnje i pokreće inicijative za rješavanje problema kroz aktivnu ulogu regionalnih gospodarskih komora. Jedan od identificiranih zajedničkih problema koji se odnosi na sva gospodarstva i tiče se svih komorskih sustava u zemljama Podunavlja jest zapošljavanje, osobito u deficitarnim zanimanjima. Ključnu ulogu u postavljanju i funkcioniranju učinkovitog sustava dualnog obrazovanja imaju upravo komore koje trebaju biti osposobljenije za preuzimanje uloge posrednika između svih zainteresiranih strana, a osobito tvrtki, omogućavajući im zapošljavanje kompetentnih stručnjaka.

Upravo je uvođenje učinkovitog dualnog obrazovanja i modernizacija strukovnog obrazovanja tema projekta koji Županijska komora Varaždina, kao partner, počinje provoditi zajedno s ostalim regionalnim komorama Podunavlja. U radu drugog, tematskog dana Skupštine sudjelovat će Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK, Dragica Karajić iz Ministarstva poduzetništva i obrta, kao koordinator Prioritetnog područja 8 – Jačanje konkurentnosti poduzetništva i razvoj klastera te Christian Weinberger iz Europske komisije Glavna uprava – Unutarnje tržište, industrija, poduzetništvo te mali i srednji poduzetnici (DG Growth).

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.