Jasna Lekić Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Trgovački sud u Varaždinu uz 40. obljetnicu u stanju potpune ažurnosti

| 16.5.2019. u 20:30h | Objavljeno u Aktualno

Trgovački sud u Varaždinu obilježio je 40. godina djelovanja prigodnom svečanošću koju su svojim dolaskom uveličali predsjednik Visokog trgovačkog suda RH Mario Vukelić, predsjednici drugih trgovačkih sudova, županijska državna odvjetnica u Varaždinu Biserka Šmer Bajt i varaždinski župan Radimir Čačić.

Okružni privredni sud u Varaždinu, kako je ukazala predsjednica varaždinskog Trgovačkog suda Jasna Lekić, započeo je s radom 1. siječnja 1979., ali povijest trgovačkog sudstva u Hrvatskoj počela je ranije, još 1954. godine pa i prije. Naime, donošenjem Zakona o privrednim sudovima 1954. godine tadašnje okružne državne arbitraže postale su privredni sudovi, a 1. siječnja 1956. godine s radom su počeli djelovati Okružni privredni sud u Bjelovaru, Okružni privredni sud u Karlovcu, Okružni privredni sud u Osijeku, Okružni privredni sud u Rijeci, Okružni privredni sud u Splitu, Okružni privredni sud u Zadru te Okružni privredni sud u Zagrebu, koji je bio nadležan za područje Kotara Čakovec, Krapina, Sisak, Varaždin i Zagreb.

Tek dvadeset godina kasnije, Zakonom o teritorijalnoj nadležnosti i sjedištima općinskih, okružnih i okružnih privrednih sudova iz 1977. godine, ustanovljen je Okružni privredni sud u Varaždinu, koji je započeo s radom 1. siječnja 1979. godine.

-Od samog osnivanja Okružnog privrednog suda u radu je bilo oko 3.000 predmeta godišnje, i to predmeta privrednih sporova između radnih organizacija, privrednih prijestupa, postupaka stečaja, redovite likvidacije, platnih naloga i poglavito vođenje sudskog registra privrednih organizacija, ukazala je Lekić.

Zakon o sudovima iz 1994. godine, kako je dodala, određuje novo ustrojstvo, djelokrug i nadležnost sudova pa su tako okružni privredni sudovi postali trgovački sudovi, koji su ustanovljeni za područje jedne ili više županija, a Visoki trgovački sud kao žalbeni sud za područje cijele Hrvatske.

Tim je zakonom Trgovački sud u Varaždinu određen za područje Međimurske županije i Varaždinske županije. Izmjenom zakona 2010. godine postao je nadležan i za Koprivničko-križevačku županiju sve do 2017. godine, kada je ponovno za dvije.

-Iz statističkih podataka Trgovački sud u Varaždinu može se nazrijeti tek dio golemog posla koji je u vremenu svog djelovanja obavio. U periodu od 1979. do 1995. godine sud je imao u radu oko 1.900 parničnih predmeta godišnje te 5.000 platnih naloga, odnosno ukupno oko 10.000 predmeta svih vrsta, zajedno s predmetima sudskog registra. Taj broj predmeta u radu je i svake slijedeće godine. Od 2000 godine pa sve do 2017. godine bilo je deset pa čak i 11.000 predmeta u radu, a priliv predmeta je svake godine bio u porastu, posebno nakon donošenja Stečajnog zakona iz 2015. kada je znatno povećan broj i priliv stečajnih predmeta, kojih je riješio ukupno 3.086 od stupanja na snagu Stečajnog zakona 2015. godine, ukazala je Lekić, naglašavajući da je svih ovih godina sud rješava broj predmeta u visini priliva.

U posljednjih dvije do tri godine, kako je napomenula, razvidan je pad priliva predmeta svih vrsta, ali sud i nadalje rješava oko 10.000 predmeta godišnje

-Zahvaljujući tome, broj neriješenih predmeta pao je na izvanredno zadovoljavajuću brojku, a to je neriješenih 1.300 predmeta. To za sud znači stanje potpune ažurnosti i mogućnosti poboljšanja rada u smislu povećanja kvalitete i rada na najsloženijim predmetima, rada na najstarijim predmetima te posebno skraćivanja tijeka parničnih i stečajnih predmeta, ukazala je Lekić te napomenula da je u sudskom registru registrirano ukupno 13.062 pravnih subjekata.

Kroz ovaj niz godina djelovanja, kako je ukazala, promijenile su se dvije generacije sudaca, tako da su od 2008. do 2011. godine sud radi odlaska u mirovinu napustili suci Josip Slaviček, Ferdinand Crnogorac, Antun Mihalinec, Melkior Šantek i Željko Vukelić. S druge strane, od 2011. do 2018. godine imenovani su suci, koji i danas rade na Trgovačkom sudu u Varaždinu. To su sudac Hugo Wedemeyer, sutkinja Marija Levanić Skerbić, sutkinja Iris Hatvalić Nemec, sutkinja Melita Poljanec Bubaš i sudac Denis Krnjak, dok su suci Radovan Raduka i Maja Valušnig raspoređeni na druga radna mjesta u Zagrebu. Uz njih, od 2002. godine pa sve do danas na sudu radi sutkinja Ksenija Flack Makitan, zamjenica predsjednice suda, a od 1996. godine sutkinja Jasna Lekić, sada predsjednica suda. Na varaždinskom Trgovačkom sudu, koji ima 34 zaposlenika, rade i viša sudska savjetnica Ivana Starčević i sudska savjetnica Martina Mašić.

-Pravodobno imenovanje sudaca i popunjavanje suda sucima i sudskim savjetnicima te posvećenost obrazovanju sudaca i to cijeloživotnom obrazovanju i stručnom usavršavanju doprinosi kontinuitetu, kvaliteti rada i poboljšanju rezultata rada suda. Jedino na taj način sud, pa tako i trgovački sud kao specijalizirani sud za područje privrednog, trgovačkog i stečajnog prava, može doprinijeti boljitku teritorijalne zajednice u kojoj djeluje, odnosno razvoju područja prava društava, trgovačkog prava, insolvencijskog i stečajnog prava, kao i razvoju gospodarstva. Složenost i brojne posebnosti izvora trgovačkog prava u cjelini ukazuje na nužnost specijalizacije i posjedovanja posebnih specijaliziranih znanja sudaca trgovačkim sudova, posebno i na području financija i računovodstva. Specijalizirani i kvalitetno obrazovani suci te sud u cjelini može odgovoriti na potrebe razvoja gospodarstva i jamčiti pravnu sigurnost na svom području, naglasila je Lekić te ukazala na suradnju sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, Javnobilježničkom komorom - ogranak Varaždin i Odvjetničkim zborom Varaždin, a posebice na velik doprinos Visokog trgovačkog suda RH, koji svojim radom, zajedno s trgovačkim sudovima, doprinosi ujednačavanju sudske prakse i stvaranju pravne sigurnosti u okviru velikih i stalnih izmjena temeljnih zakonskih propisa.

Uz predsjednika Visokog trgovačkog suda RH i varaždinskog župana, koji su uputili čestitke, svečanost su svojim dolaskom uveličali i predsjednica Trgovačkog suda u Rijeci Ika Mohorović, predsjednica Trgovačkog suda u Bjelovaru Branka Pleskalt, predsjednica Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo, predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić i ostali uzvanici, među kojima su posebno pozdravljeni suci i službenici u mirovini.