Električni automobil tvrtke Ducati Komponenti Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Solarni paneli i klupe, ali i električni bicikli na 7. sajmu obnovljivih izvora energije

M.P./Varaždinske vijesti | 23.9.2016. u 12:42h | Objavljeno u Aktualno

Solarni paneli, dizalice topline, štedna rasvjeta, ali i električni bicikli i automobili, solarne klupe i solarna autobusna stanica na kojoj se mogu puniti mobiteli tek su dio onoga što su posjetitelji tijekom ovoga vikenda (od danas do nedjelje) mogu vidjeti u sklopu ovogodišnjeg 7. sajma obnovljivih izvora energije.

Sajam je ove godine okupio više od trideset izlagača, a u sklopu njega održavaju se i brojna predavanja, radionice te okrugli stolovi.

- U dvije godine, koliko je tvrtka DMK Vall 042 u funkciji izvršnog organizatora, primijetili smo da broj izlagača i posjetitelja raste iz godine u godinu. Ove godine je organiziran i bogat popratni program i vjerujem da posjetitelji uistinu mogi čuti mnogo toga zanimljivog - kazala je Maja Šimenc, izvršna direktorica sajma.

U ime glavnog organizatora, Grada Varaždina, sajam je otvorio gradonačelnik Goran Habuš istaknuvši kako je Varaždin među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznao značaj obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

- Veseli me što na području čitave županije imamo tvrtke koje se bave proizvodnjom tih komponenta, no izuzetno sam zadovoljan što je Grad proteklih nekoliko godina bio uključen u programe sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Usto, dvije gradske tvrtke Parkovi i Gradska tržnica na svojim su krovovima postavile solarne elektrane kako bi postale energetski neovisne, a to je i put kojim Grad želi ići - napomenuo je Habuš.

Obnovljivi izvori energije, dodaje, nisu više hir ili trend već budućnost.

- Oni su jedina alternativa fosilnim gorivima koja idu kraju i na ovom mjestu želimo prikazati tehnologije kojima se bave naši obrtnici i poduzetnici i tko zna, možda se i neki od posjetitelja odluče da postanu energetski neovisni - istaknuo je.

Ivan Šimić, predsjednik Koordinacije obnovljivih izvora energije, najavio je pak da će se iduće godine otvoriti novi natječaji koji se odnose na obnovljive izvore energije.

- Očekujemo da će se razvijati novi segement, a to je proizvodnja električne energije na mjestu potrošnje. Gledajući proizvođače, trebalo bi ih biti više jer Hrvatska ima mnogo potencijala, no uvjeti bi trebali biti regulirani kako bi potrošači na duge staze znali raditi kalkulacije umjesto da imamo česte izmjene zakona - istaknuo je Šimić dodavši da je varaždinsko područje jedno od rijetkih koje prednjači u tehološkom smislu.