FOTO Električna vozila u centru Varaždina: Trend je nezaustavljiv, e-mobilnost je budućnost

Napisao/la: -
FOTO Električna vozila u centru Varaždina: Trend je nezaustavljiv, e-mobilnost je budućnost Foto: Krešimir Đurić

Središte Varaždina danas su "okupirali" električni automobili, od kojih su najviše pozornosti svakako privlačili atraktivna Tesla S i novi Nissan Leaf. Naime, kod Park Boutique hotela održana je druga po redu manifestacija "e-mobilnost", u sklopu koje su predstavljeni postignuća, trendovi i iskustva u korištenju električnih vozila te razvoj infrastrukture (punionice, senzorika, software i dr.).

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_01.JPG

- Između prvog ovakvog eventa, koji smo ovdje organizirali prije dvije godine, i današnjeg, puno se toga promijenilo. Trend električnih vozila je postao nezaustavljiv, sve barijere i sumnje koje su postojale oko elektro-mobilnosti su izbrisane. Situacija je jasna, elektro-mobilnost je budućnost. Ne trebamo se zanositi da će to biti već sutra, ali u vrlo skoroj budućnosti, kroz pet ili nešto više godina, sasvim će normalno biti da koristimo električna vozila - rekao nam je Miljenko Vitković iz tvrtke Lobis, organizator događaja čiji su pokrovitelji Hrvatska gospodarska komora i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a suorganizatori i partneri su domaće tvrtke Ducati komponenti d.o.o. i Mobilisis, te OIE Hrvatska, HEP i Kopitehna.

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_02.JPG

- Danas postoji veliki izbor električnih automobila i situacija je takva da svaki ozbiljniji proizvođač automobila proizvodi i električne automobile, a sve su to prepoznale i financijske kuće, stoga smatram da je perspektiva dobra. Što se tiče infrastrukture koja prati električne automobile, ona je u sjevernom dijelu Hrvatske relativno dobra, možda i najbolja u hrvatskim okvirima. Naravno da je to tek početak i da može biti bolje, no postoji dobra volja i želja da se to i dalje razvija - rekao je Vitković, dodajući kako je cilj ovakvih događanja afirmirati mogućnosti i dosege domaćih proizvođača te davatelja usluga vezanih uz elektro-mobilnost.

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_08.JPG

Među njima je i varaždinska tvrtka Mobilisis koja, kako je istaknuo njen direktor Krešimir Meštrić, prati trendove na području e-mobilnosti.

- Uglavnom je riječ o spajanju senzorike prema internetskim providerima. To uključuje izradu parkirnih senzora te infrastrukture koja služi da e-mobilnost bude "pametna". Smatram da se svijest o e-mobilnosti proširuje na svim razinama. Danas se sve više govori o "pametnim" gradovima i vozilima, sada industrija treba pratiti taj trend - napomenuo je Meštrić.

Dodao je kako smatra da Hrvatska ide u skladu sa svjetskim trendovima na tom području, ali i da još dosta toga treba napraviti.

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_09.JPG

- Ako samo pogledamo naše susjede, imamo još puno toga za odraditi. Pred nama velike prilike, samo to moramo uzeti u ruke i raditi na tome - zaključio je Meštrić.

Da Hrvatska ne koristi dovoljno potencijale obnovljivih izvora energije (OIE), smatra i Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Riječ je o gospodarsko-interesnom udruženju koje okuplja proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora s više od 70 posto ukupno instalirane snage.

- Bez obzira govorimo li o suncu, vjetru, biomasi, bioplinu ili geotermalnim izvorima, ne koristimo ih dovoljno. To pokazuje i usporedba s mariborskim područjem, koje na krovovima građana i poduzetnika ima više postavljenih solara nego cijela Hrvatska. Stoga je u godini kada se treba donijeti Strategija energetskog razvoja Hrvatske, ključno da naglasak bude na domaćim, obnovljivim  resursima. Jedino tako možemo govoriti o nekakvoj energetskoj neovisnosti, smanjiti uvoz energije, bilo da se radi o nafti ili plinu. Na taj način podiže se standard i gospodarstva i poduzetnika i građana - istaknula je Pokrovac.

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_03.JPG

Napomenula je da je Varaždin ovim događajem ujedno obilježio Svjetski dan obnovljivih izvora energije.

-  OIE i elektro-mobilnost su snažno povezani, ne samo kroz priču o električnim vozilima i punionicama, o čemu se najčešće govori. Mislim da na 2 TWh obnovljive, zelene energije koju Hrvatska ima, ili 16 posto domaće energije koju proizvodimo iz obnovljivih resursa, možemo ići i korak dalje u subvencioniranju. Primjerice, da energija na punionicama bude iz OIE - smatra Pokrovac.

Upravo o sufinanciranju kupnje energetski učinkovitih vozila građanima govorio je Mario Mihetec iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Naime, od 25. travnja građani ponovno mogu ostvariti poticaje za kupnju eko vozila. Na raspolaganju im je 12 milijuna kuna, a najavljeno da će kroz nekoliko tjedana oko 13 milijuna kuna biti dostupno i za tvrtke.

- Poticaji koje građani mogu dobiti putem Fonda iznose do 40 posto cijene vozila, a kreću se do 80.000 kuna za električne automobile te do 40.000 za plug-in hibridne automobile, uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km. Kupnja električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju potiče se do 20.000 kuna, dok poticaj za električne bicikle iznosi maksimalnih 5.000 kuna poticaja - pojasnio je Mihetec.

Naglasio je da su odmah po otvaranju poziva građani iskazali veliki interes.

- Već je u prvom satu stiglo oko 400 prijava za sufinanciranje. Ipak, iako je procedura subvencioniranja jednostavna, primijetili smo da ponude nisu potpune, stoga apeliramo na građane da pročitaju poziv i uvjete, prikupe dokumentaciju i sve zajedno pošalju, jer u protivnom njihova ponuda neće biti evaluirana. Na poziv se građani mogu javiti do isteka sredstava Fonda, a s obzirom na veliki interes, procjenjujemo da bi taj maksimalni iznos uskoro mogli i dostići - napomenuo je Mihetec.

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_05.JPG

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_06.JPG

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_07.JPG

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_04.JPG

elektricna_vozila_-_e_mobilnost_-_varazdin_10.JPG

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.