FOTO: Eko aronija – čarobni dar prirode iz Belice

VV/businessin.hr | 3.2.2017. u 18:27h | Objavljeno u Aktualno

U Međimurju je jedna od novijih kultura kojima se bavi sve više obitelji biljka aronija, piše businessin.hr

S Jerkom Rajherom, jednim od proizvođača koji je izbrendirao ekološku proizvodnju razgovarali smo o tome što ga je ponukalo da za svoj dopunski posao odabere upravo tu proizvodnju.

- Ideja se rodila 2010. godine kada je u Hrvatskoj bilo tek nekoliko nasada aronije. Mi smo prvi nasad zasadili 2011. godine. Tim poslom dopunski se bavimo dvije obitelji moja i bratova. Počeli smo tako da smo kupili zemljište i okrupnili parcele na dva hektara, a 2013. uveli smo i navodnjavanje. Imamo oko 2.800 sadnica, a od nedavno uveli smo i eko-certifikate.

Ideja nam je bila da se bavimo bobičastim voćem. Nasadi su nam između Palovca i Belice, između dvije šume, a s jedne strane je i naš nasad lješnjaka kao prirodna barijera. Zasadili smo i oko 150 sadnica drijena, čiji se plod također bere u rujnu. Odlučili smo se za eko-proizvodnju jer našu aroniju beremo ručno, a pokušavamo naše procese uskladiti i s prirodni uvjetima koje zahtijeva bio-dinamična proizvodnja za koju prvi uvjet već imamo, a to je eko-certifikat. u blizini nam je i centar Rudolf Štajner koji je specijaliziran za tu vrstu proizvodnje.

Našu aroniju plasiramo svježu kroz hrvatske lance Plodine i KTC kao konzumno voće u pakiranju od 250 grama dok je kao sok plasiramo u Termama Sveti Martin, te suvenirnicama Muzeja Međimurja i Varaždinskih vijesti i kroz portale koji se bave web prodajama. Kod sokova vodimo računa i o ambalaži koja mora biti tamna, da sunčeva svjetlost što manje utječe na kvalitetu, a pakiranja su nam od 0,75 i pola litre, radi prilagodbe tržištu. Proizvodimo i prašak (brašno) i čaj od aronije.

Od naših proizvoda učinili smo prepoznatljiv brend jer ima puno proizvođača na tržištu i puno je različitih proizvoda. Mi smo se opredijelili za prirodno pa se kod proizvodnje sokova isključivo radi hladno prešanje, a sve bobice koje se koriste za sok su netom ručno ubrane i sto posto zrele. Naime, mi kod ručnog branja idemo tri četiri puta po jednome redu jer pratimo sazrijevanje plodova.

A na pitanje koje su koristi za zdravlje od konzumiranja aronije Jerko Rajher kaže:

- Aroniju se može konzumirati kao bobicu, svježu ili smrznutu. Najbolje je konzumirati svježu, ali i smrznutu kroz razne smothije i slično. Višestruko je korisna za organizam. Dobro regulira šećer u krvi,korisna je za regulaciju visokog krvnog pritiska, utječe na imunitet i za podizanje količine željeza u krvi. Korisna je za bolesnike koji su liječeni kemoterapijom.. Stopostotni sok dovoljno je konzumirati u manjim količinama oko decilitra na dan. Čaj je puno laganiji, a prah (brašno) se može koristiti u tijestima, smoothijima i najbolji je za konzumaciju jer sadrži cijelu osušenu bobicu.

Iako njihove dvije obitelji još ne žive isključivo od aronije, kažu da je kao dopunski posao isplativ. Kod njih se ulog u zemljište polako vraća, trebalo je nekoliko godina, jer i urod ovisi o godini. Prošla im baš i nije pogodovala, ali Jerko Rajher kaže da je aronija unatoč svemu posao u koji vjeruje.

Označeno u