Europska komisija odbila Slovence: Varaždinsko zelje zaštićeno na razini EU! Foto: ilustracija

Europska komisija odbila Slovence: Varaždinsko zelje zaštićeno na razini EU!

| 3.10.2017. u 08:48h | Objavljeno u Aktualno

Gotovo dvije godine nakon što je Slovenija uputila prigovor na zahtjev Hrvatske za zaštitu naziva "Varaždinsko zelje" oznakom izvornosti na razini Europske unije, Europska komisija donijela je rješenje kojim se odbijaju slovenski prigovori.

Varaždinsko zelje dobilo je time oznaku izvornosti na razini Europske unije, što je veliko priznanje za ovu visokovrijednu namirnicu, kao i za podnositelja zahtjeva, Udrugu proizvođača povrća i voća Zeljari iz općine Vidovec, ali i Varaždinsku županiju te Savjetodavnu službu Varaždin koje su sudjelovale u procesu zaštite. Prema pisanju Jutarnjeg lista, očekuje se da Europska komisija svoju odluku objaviti ovaj tjedan.

Podsjetimo, inicijativu za pokretanje postupka zaštite Varaždinskog zelja oznakom izvornosti pokrenula je Udruga proizvođača povrća i voća "Zeljari" Općine Vidovec. U studenom 2011. godine Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o registraciji oznake izvornosti, čime je naziv "Varaždinsko zelje" postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

U lipnju 2013. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva "Varaždinsko zelje" oznakom izvornosti na razini Europske unije. Nakon provjere dostavljene dokumentacije, Europska komisija je 7. srpnja 2015. godine u Službenom listu objavila obavijest o podnesenom zahtjevu, čime je započelo tromjesečno razdoblje za podnošenje prigovora.

16. listopada 2015. godine Europska komisija obavijestila je Ministarstvo poljoprivrede RH da je 7. listopada zaprimila prigovor Republike Slovenije na Zahtjev za registraciju naziva "Varaždinsko zelje". Slovenija je imala rok od dva mjeseca za dostavu obrazložene izjave o prigovoru Europskoj komisiji i to je učinila 4. prosinca 2015. godine.

Nakon toga, Europska je komisija pozvala Sloveniju i Hrvatsku na sudjelovanje u postupku postizanja sporazuma, a pregovori i donošenje konačne odluke Europske komisije potrajali su gotovo dvije godine.

- Upravo će nam zaštita na europskoj razini pomoći da Varaždinsko zelje bude prepoznatljivo širom Europske unije i kod plasmana na europsko tržište. Naime, Varaždinsko zelje je najbolje za kiseljenje i izradu sarme, što se kod nas zna od davnih vremena - rekla nam je Marija Cafuk iz OPG-a Cafuk prije desetak dana na Zeljarijadi, kada je stigla najava pozitivnog rješenja Europske komisije.

OPG Cafuk je, naime, jedan od najvećih proizvođača varaždinskog zelja i jedini proizvođač s titulom "čuvara sjemena" Varaždinskog zelja, koji ima potpuno zaokružen proces proizvodnje - od sjemena preko presadnica do finalnog proizvoda.

- Zaštita naziva "Varaždinsko zelje" oznakom izvornosti na europskoj razini ovom našem poljoprivrednom proizvodu, po kojem smo nadaleko poznati, daje dodanu vrijednost - zadovoljno je tada dodao i načelnik općine Vidovec Bruno Hranić.

Ipak, prema pisanju Jutarnjeg lista, EK je Sloveniji dozvolila korištenje naziva sorti Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3, uz jasno isticanje zemlje podrijetla. Naime, Sorta Varaždinsko zelje registrirana je 1994. godine na službenom popisu starih čuvanih sorti RH, od srpnja 2011. godine priznata je i kao čuvana sorta na Sortnoj listi RH te je postala dio Sortne liste EU-a pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji. Međutim, Slovenija je u travnju 2012. godine na svoju sortnu listu upisala nove sorte kupusa pod nazivima Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3.