Domaće brašno koje Juraj Prešovar iz Koretinca usitnjava na tradicionalni način

Napisao/la: -

Kukuruzno žuto i bijelo brašno, koje se dobiva od domaće bijele i žute sorte kukuruza tvrdunca, pšenično integralno, raženo integralno te heljdino integralno brašno domaći su proizvodi koje Juraj Prešovar iz Koretinca usitnjava na tradicionalni način u vodenici u Prigorcu podno Ivanščice.

On je treća generacija u obitelji koja se bavi poljoprivredom, a svojim radom vraća starinske sorte na zemlju koju obrađuje.
- Sijemo starinske domaće sorte koje sam nabavio na razmjeni sjemena od prijatelja jer nije ih moguće kupiti u trgovinama kao današnji kukuruz koji je hibrid - kaže Juraj, umirovljeni agronom.

Svake si godine sačuva sjeme i sije ga prema potrebi. Prvi komad heljde zasijali su prije šest godina, a u novoj sezoni planiraju zasijati i pir.

- Mi nudimo svježa brašna. Točno se zna kada su usitnjena, ne stoje u skladištu kao kupovna i to je jedna prednost i kvaliteta koju nudimo. Najbolje ga je čuvati na temperaturi do 15 stupnjeva i u prozračnoj prostoriji, da se ne pokvari iako brašna mogu podnijeti temperaturu i do 20 stupnjeva - ukazuje Juraj, dodajući da se heljdino brašno i kukuruzno bijelo brašno ne mogu kupiti u trgovinama već jedino postoji heljdina kaša koja je najvjerojatnije uvezena.

                   Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.