David Koljnrekaj (32) iz Varaždina izrađuje jedinstvene slike od zlata i srebra Foto: Krešimir Đurić

David Koljnrekaj (32) iz Varaždina izrađuje jedinstvene slike od zlata i srebra

| 26.6.2017. u 12:22h | Objavljeno u Aktualno

Kada je David Koljnrekaj (32) prije pet godina krenuo izrađivati svoju prvu sliku od zlata nije znao što ga čeka. Naime, takvih slika, zasad nema nigdje na trži- štu pa je David sav proces izrade morao osmisliti sam.

- Nisam imao pojma kako će se to posložiti i kako će to izgledati. Slično je izradi nakita, ali elemente treba fiksirati. Nisam znao koliko će mi vremena trebati ni na kakve ću probleme naići. Napravio sam 10 komada samo da bi stekao uvid u proces izrade - kazao nam je David koji je izradu slika od zlata i srebra sada doveo gotovo do savršenstva.

- Naravno, stalno postoji prostor za napredak i usavršavanju praktički nema kraja - kaže David koji nam je pojasnio i trajanje izrade. - Ako se radi o jednostavnijem modelu mogu to izraditi u roku od jednog dana, ali ako se radi o kompliciranijoj slici s puno detalja, izrada može trajati i do mjesec dana. Sve ovisi o broju elemenata - kaže David.

Proces je kompleksan i svaka slika se radi u 23 koraka. Neki od koraka su priprema materijala, obrada, “finiširanje” i zaštita od oksidacije.

Slike su rađene isključivo u žutom ili crvenom zlatu i srebru, a na nekima se mogu naći detalji od srebrno-bakrene legure te cirkoni u raznim bojama, biseri, koralji i poludrago kamenje.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u