Tvrtka Zagorje d.d. posluje na adresi u Ulici Ankice Opolski Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Četvero dioničara opet tuži tvrtku Zagorje d.d.

M.P./Varaždinske vijesti | 23.10.2016. u 11:10h | Objavljeno u Aktualno

Na varaždinskom Trgovačkom sudu u četvrtak je odgođena glavna rasprava u parničnom postupku koji su Ivan Bahunek, Anica Prišlić, Biserka Sokol i Vladimir Vnučec, četvero dioničara Zagorja d.d., započeli protiv te tvrtke.

Oni, naime, traže utvrđivanje ništetnosti odluka glavne skupštine tvrtke održane 5. listopada 2010. godine, na kojoj je, između ostalog, donijeta i odluka da se dobit za 2008. i 2009. raspoređuje u prenesenu dobit. U 2008. tvrtka je ostvarila dobit od 17.573 kune, a 2009. dobit od 672.459 kuna.

Tužitelji su u cijelosti ostali kod tužbe i tužbenog zahtjeva te su zatražili provođenje knjigovodstveno-financijskog vještačenja na okolnost opravdanosti odluke da se dobit Zagorja d.d. ostvarena 2008. i 2009. ne dijeli dioničarima. S druge strane, tuženik je ostao kod svojih navoda pritom ukazavši da tužitelji zapravo traže ono s čim su već pravomoćno odbijeni prvostupanjskom presudom varaždinskoga Trgovačkog suda.

Njome je, pojašnjava, utvrđeno kako nema razloga za ništetnost odluka glavne skupštine pa bi se, smatraju, u tom smislu nova rasprava trebala ograničiti na razloge pobojnosti.

Sutkinja je na to navela kako nije riječ o istom tužbenom zahtjevu iako isto glasi.

Tužbeni je zahtjev sadržajno različit i u onom je postupku odbijen iz ništetnosti. Sada je riječ o pobojnosti – kazala je sutkinja dopustivši preinaku tužbe s obrazloženjem da sud smatra da bi to bilo svrsishodno te konačno dovelo do rješavanja odnosa među strankama.

Sud je na kraju prihvatio i dokazni prijedlog provođenja knjigovodstveno-financijskog vještačenja. Iduća rasprava stoga će se održati nakon što vještak izradi svoj nalaz i mišljenje.

Inače, rješenjem Trgovačkog suda u Varaždinu u srpnju ove godine otvoren je predstečajni postupak nad tvrtkom Zagorje d.d., koja je jedini dioničar tvrtke Zagorje-Tehnobeton.