Bračni par Herega godinama u proizvodnji cvijeća: Želja nam je da posao nastave djeca

| 26.3.2018. u 17:22h | Objavljeno u Aktualno

Jaglaci, maćuhice, tratinčice, begonije, dalije, hortenzije, petunije, karanfili, krizanteme, božićne zvijezde... Ovo su tek neke od stotinjak vrsta raznolikog cvijeća koje Mirjana i Dubravko Herega već gotovo petnaest godina uzgajaju i prodaju na svom OPG-u u Ludbregu.

Prvi su plastenik postavili 2005. godine, a danas cvijeće uzgajaju na 4.500 kvadrata zatvorenog te čak 10.000 kvadrata otvorenog prostora. U taj su posao, priča nam Mirjana, krenuli na njenu inicijativu s obzirom da dolazi iz obitelji koja se cvijećem bavi četrdesetak godina.

Počeli s multiflorama
- Moji baka i djed, a potom i moji roditelji bavili su se cvijećem, i normalno je da sam i sama uz njih zavoljela cvijeće. Završila sam Agronomski fakultet, a zatim smo suprug i ja ovdje kupili kuću i krenuli od nule. Počeli smo s multiflorama, odnosno krizantemama za blagdan Svih svetih, a potom smo postavili jedan plastenik, zatim drugi...Tako je sve krenulo - prisjeća se Mirjana.

Osim nje i supruga, na OPG-u Herega još je petero zaposlenih. No, obzirom na opseg posla, ni to ponekad nije dovoljno.
- Moraš kupiti presadnicu, grijati je, zalijevati, prihranjivati, platiti radnika, a svoj trud da i ne računamo. Tu smo praktički od 0 do 24 sata. I to cijele godine jer se zapravo uvijek pripremaš za iduću sezonu. Primjerice, zimi smo se pripremali za proljeće, ljeti se pripremamo za jesen i zimu...Stalno je gužva - napominje Mirjana s kojom se slaže i Dubravko. Njemu primjerice sada slijedi posjet sajmu u Dubrovniku.

OPG Herega je, naime, stalni izlagač na sajmovima diljem Hrvatske što se pokazalo dobrim potezom.
- Osim na sajmovima, cvijeće prodajemo i ovdje na kućnom pragu, ali i na zagrebačkim tržnicama na Jarunu i Trešnjevci. Također, članovi smo zadruge “Varaždinski cvijet” pa prodajemo i trgovačkim lancima - ističe Mirjana.

Najviše se, dodaje, proda balkonskog cvijeća kojeg na OPG-u Herega i najviše uzgajaju, no dobro ide i prodaja cvijeća za gredice i vrt. Na pitanje koje je njoj osobno omiljeno cvijeće smije se.

- Nijedno! Šalim se, naravno, no teško se odlučiti. Možda mirisni karanfili, oni su mi dragi još otkako sam bila klinka, mirišu, imaju baš intenzivan miris što je danas rijetko. Danas nažalost rijetko koje cvijeće miriši - ističe Mirjana, dok se Dubravko šali kako su njemu najdraže božićne zvijezde jer se najbrže prodaju.

Koji su im planovi za budućnost te s kojim se problemima susreću pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u