Boris Kos o stanju u obrtništvu: Na parketara se čeka pola godine

| 28.1.2018. u 12:43h | Objavljeno u Aktualno

Kvalitetnog je obrtnika danas teško dobiti pa se tako, primjerice, na parketara čeka čak šest mjeseci, upozorava Boris Kos, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždina koje, osim grada Varaždina, obuhvaća i općine Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Jalžabet, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinicu.

- Prije desetak godina na situaciju u obrtništvu u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji, utjecala je tada sveprisutna gospodarska kriza zbog kojih je ugašen niz obrta, dok je danas gorući problem - iseljavanje u inozemstvo, dodaje.

Podaci o broju obrta, međutim, pokazuju da situacija u obrtništvu i nije tako loša. Naime, s krajem 2017. godine i 1.325 obrta, s početkom nove 2018. godine već su prijavljena tri nova.

- Dakle, nema govora o padu broja obrta i moja je pretpostavka da su ljudi vjerojatno shvatili da vlastitim rukama, oni koji znaju i na - praviti nešto, mogu zaraditi - kaže Kos. Naglašava da su među najzastupljenijim obrtima svakako transport i usluge. Međutim, nameti su i dalje najveći problem s kojim se obrtnici susreću.

- To su primjerice razne pretplate koje nam na silu nameću, ali i još pregršt toga. Nemogućnost naplate obavljenog posla, po mom mišljenju, više i nije toliki problem kao prije jer obrtnik danas može naplatiti svoju uslugu s obzirom da je većina njih otišla u inozemstvo. Parketara se, primjerice, čeka šest mjeseci. Praktički su svi otišli, naročito oni kvalitetni - ukazuje predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždina.

Označeno u