Zašto je zgrada Elektre jedno od najvažnijih djela arhitekture Varaždina 20. stoljeća? Foto: Ilustracija

Zašto je zgrada Elektre jedno od najvažnijih djela arhitekture Varaždina 20. stoljeća?

Julijana Marčec | 18.7.2023. u 14:13h | Objavljeno u Društvo

Radna skupina Varaždin, u suradnji s Elektrom Varaždin, je početkom srpnja organizirala prvu arhitektonsku šetnju kroz zgradu varaždinske ''Elektre''. Priredili su čak tri stručno vođena razgleda, a zainteresiranim građanima je o posebnostima ove modernističke zgrade, koju je projektirao poznati arhitekt Boris Krstulović, govorio voditelj Radne skupine - arhitekt Filip Kobzinek.

- Ova skupina je osnovana 2017. godine da istražimo arhitekturu 20. stoljeća i da ju približimo građanima, da osvijestimo zašto su neke zgrade vrijedne i posebne. Uz Gradsko groblje, vile Oblath i Friedländer, uredska zgrada varaždinske Elektre jedno je od najvažnijih djela u varaždinskoj arhitekturi 20. stoljeća. Ono što je posebno važno kod te zgrade je da je ona gesamtkunstwerk jer je sve osmislio jedan čovjek i ona izražava njegove stavove, filozofiju, edukaciju, nazore. Varaždinska Elektra je među njegovim najboljim djelima - rekao je Filip Kobzinek, dodavši kako je Udruženje hrvatskih arhitekata dodijelilo Elektri 1977. godine godišnju nagradu "Viktor Kovačić" za najkvalitetnije arhitektonsko ostvarenje u Hrvatskoj.

Krstulović je na uglu Milkovićeve i Kratke ulice projektirao i sagradio peterokatnu uredsku zgradu Elektre, građevinu koja u to vrijeme afirmira najnovije i najdominantnije teme u svjetskoj arhitekturi. Uz to, ona implementira nove vidove energetski efikasne izgradnje od pasivnog grijanja kroz velike ostakljene stijene do pročelja pokrivenog termoizolacijom i fasadnom opekom. Dizajnirao je sve interijere i opremu zgrade, poput do danas očuvanih "svemirskih fotelja" iz razdoblja "space agea", rasvjetnih tijela, stolova i stolica, ormara. Sudionici arhitektonske šetnje od arhitekta Kobzineka mogli su čuti brojne zanimljivosti o ovom najkvalitetnijem arhitektonskom ostvarenju 20. stoljeća u Varaždinu te dobiti odgovore na pitanja. Voditelj radne skupine zahvalio je svima što su došli, a posebno čelnim ljudima varaždinske Elektre koji su se rado odazvali na sudjelovanje u ovom pilot projektu te omogućili ovu poučnu šetnju.

Galerija slika