Za "Šekret" Dječjem vrtiću Aleja Zelena povelja, ali nije to jedina nagrada za Dječji vrtić Varaždin! Foto: Dječji vrtić Varaždin/Arhiva VV

Za "Šekret" Dječjem vrtiću Aleja Zelena povelja, ali nije to jedina nagrada za Dječji vrtić Varaždin!

VV | 20.3.2024. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Dječji vrtić Varaždin je za svoj projekt "Šekreta" dobio Zelenu povelju na tradicionalnoj svečanoj dodjeli nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj. Riječ je o ekološko-obrazovnom projektu HRT-a koji se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora.

Na natječaju održanom tijekom prošle godine sudjelovali su gotovo svi objekti Dječjeg vrtića Varaždin. Uz Aleju, koji je dobio Zelenu povelju za "Šekret", objekt Kućan dobio je Priznanje za poseban element u vrtu, a objekt Koprivnička Priznanje za originalnu ideju u vrtu u sezoni 2023.

Nagrade su, u ime nagrađenih Dječjeg vrtića Varaždin ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Helena Vidović te Tajana Pavković, odgojiteljica u objektu Aleja.

Važnost odgoja za održivi razvoj posebno je prepoznat u objektu Aleja gdje su, zahvaljujući suradnji s lokalnim strukovnim školama i obiteljima djece polaznika naših programa recikliranjem obnovili sanitarni čvor u dvorištu vrtića te je ponovno stavljen u upotrebu nakon 20 godina nekorištenja. Budući da njeguju i nematerijalnu kulturnu baštinu pa je sanitarni čvor nakon obnove dobio dijalektalni naziv "Šekret". Nositeljica projekta je odgojiteljica savjetnica Andreja Sedlar, a projekt je trajao dvije godine. Njegovu vrijednost prepoznao i Fond za očuvanje okoliša i energetsku učinkovitost te ga nagradio s iznosom od 1330€, keramičkom diplomom i zastavom. Financijski dio nagrade iskoristit će se za nabavku staklenika koji će djeci iz objekta Aleja zasigurno biti još jedno mjesto učenja u prirodi.

- FOTO U varaždinskom vrtiću Aleja svečano otvoren najljepši varaždinski - šekret!

- Odgojitelji naših vrtića osmišljavaju poticajno okruženje kako bi djeca imala mogućnost učenja kroz igru. Između ostalog sve više objekata naše ustanove ima i male povrtnjake u kojima djeca siju, sade i istražuju. Takve aktivnosti na otvorenome doprinose povezivanju s prirodom i osvješćivanju potrebe za održivošću. Djeca i zaposlenici Dječjeg vrtića Varaždin recikliraju otpad te nastoje pronaći nove načine uporabe već korištenim stvarima - ističu u Dječjem vrtiću Varaždin.