Vraća se subotnja smjena straže popularnih Purgara i pucanj iz topa Foto: VGG

Vraća se subotnja smjena straže popularnih Purgara i pucanj iz topa

Varaždinske vijesti | 11.4.2024. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 13. travnja, Varaždinska građanska garda započinje novu sezonu smjene straže uz glasni pucanj iz topa.

U već dobro poznatom terminu, subotom od 11 do 12 sati, popularni Purgari vraćaju se ispred novoobnovljene Gradske vijećnice u Varaždinu, jedne od najstarijih u Europi, koja je povodom 500. rođendana dobila novi sjaj, a potom točno u podne odjeknut će pucanj iz topa na Starom gradu.

Čast da prve povuku uzicu topa i tako otvore novu sezonu imat će djelatnice Turističke zajednice grada Varaždina kao nagradu za uspješnu organizaciju brojnih manifestacija, osmišljavanje novih sadržaja i promociju destinacije u prošloj godini. Obilježilo ju je rekordno izdanje jubilarnog 25. Špancirfesta, dobivanje titule UNESCO-vog grada glazbe dok je jedna od najuspješnijih godina za varaždinski turizam okrunjena rekordnom posjećenošću Adventa u Varaždinu, koji je proglašen i najboljim u Hrvatskoj.

Djelatnice_TZGV_VGG.jpg

Djelatnice TZ Grada Varaždina

Kroz povijest, uloga Varaždinske građanske garde bila je zaštita gradskih zidina i njezinih građana, a danas su Purgari prava atrakcija koja čuva identitet i tradiciju Varaždina. Njihov defile praćen zvukom bubnjeva, ujednačeni koraci i vješto baratanje oružjem obogaćeno glasnim pucnjem iz topa, autentičan su turistički proizvod grada Varaždina.

Povijest Varaždinske građanske garde seže u davnu 1750. godinu, na poticaj Turističke zajednice grada Varaždina Garda je ponovno zaživjela 1990., a od 2017. godine uvrštena je na popis nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.