"Muzej za poluvrijeme" iduće godine trebao bi oplemeniti sportske sadržaje u Areni Foto: FB/Udruga Đuro Kulčar. Na slici Momčad NK-a

"Muzej za poluvrijeme" iduće godine trebao bi oplemeniti sportske sadržaje u Areni

Udruga Đuro Kulčar/vv | 1.8.2023. u 14:21h | Objavljeno u Društvo

Udruga Đuro Kulčar ima za cilj očuvanje tradicije i promicanje nogometa u Varaždinu

Udruga Đuro Kulčar objavila je na Facebooku tekst o inicijativi za osnivanjem Muzeja sporta u Varaždinu, koja traje već desetljećima. Sve je počelo još davne 1979., no desetljećima nije bilo pomaka - do danas. Grad je osigurao određena sredstva za tu namjenu , Gradski muzej Varaždin (GMV) od 2005. sakuplja i priprema građu za budući Muzej, a u utorak, 1. kolovoza, predstavljana je koncepcije "Muzeja za poluvrijeme" u palači Herzer koji bi početkom sljedeće godine trebao oplemeniti sadržaje sportske Arene na Dravi.

Objavu prenosimo u cijelosti:

"Napokon se kreće….

Među varaždinskim zaljubljenicima sporta, već desetljećima, tinja ideja za osnivanjem Muzeja sporta u Varaždinu.

Prvi iskorak u realizaciji te ideje 1979. godine napravila je grupa tadašnjih sportskih entuzijasta predvođena prof. Ladislavom Plesničarom i Ivicom Vukotićem. U prostoru nekadašnje gradske Gombaone (Srednjoškolac), pod nazivom „Stalna zbirka fizičke kulture i sporta“, izloženo je 600 različitih predmeta.

Petnaestak godina kasnije (1993. god.) na poticaj Varaždinca Artura Takača, doajena Olimpijskog pokreta koji je gradu Varaždinu darovao vrijedne predmete, počelo se ozbiljnije razmišljati o osnivanju muzeja sporta u prostoru Sinagoge.

Slijedi dugogodišnje zatišje nečinjenja koje je 2012. godine probudila medijska buka iz političkih krugova.

364123050_658894572931093_3837150689023568154_n.jpg

„U Gradskoj sportskoj dvorani, popularnoj Areni na Dravi, uskoro bi se trebao otvoriti varaždinski muzej sporta. Na sastanku u Gradskoj vijećnici Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora dogovorili su da će sredstva za uređenje muzeja zajedno osigurati Grad Varaždin, Hrvatski olimpijski odbor a očekuje se i uključivanje ministarstva jer će muzej imati nacionalni značaj.“

Nažalost, od svega se nije izrodilo ništa. Slijedilo je novo dvanaestogodišnje zatišje. Vapaj bivših sportaša napokon dopire do sadašnje gradske vlasti koja prepoznaje značaj ideje Muzeja sporta te u proračunu Grada predviđaju određena sredstva za tu namjeru. Planirana sredstva nisu nimalo iznenadile vrijedne i marljive djelatnike Gradskog muzeja jer su oni još od 2005. godine neumorno sakupljali i pripremali građu za budući Muzej sporta. Da se stvarno misli ozbiljno dokazuje nam i današnje predstavljanje koncepcije „Muzeja za poluvrijeme“ u palači Herzer koji bi početkom sljedeće godine trebao oplemeniti sadržaje sportske Arene na Dravi.

364050054_658894506264433_5046889650189485231_n.jpg

Veliko hvala djelatnicima Gradskog muzeja na uloženom trudu i vrsnoj prezentaciji nove sportske i turističke destinacije grada Varaždina. Zahvaljujemo se gradonačelniku, dogradonačelniku i Gradskom vijeću, Miranu Bojaniću Morandini, ravnatelju Muzeja, Spomenki Težak, muzejskoj savjetnici Povijesnog odjela, Davoru Krašu povjesničaru i kustosu, Andriji Večenaju, product dizajneru i Jasminu Medvedu, autoru „Kratke kronologije varaždinskog sporta“ što naš san nije nikad bliže ostvarenju."