Učiteljice varaždinske Prve osnovne škole stručno se usavršavale u Finskoj

Varaždinske vijesti | 18.10.2023. u 18:38h | Objavljeno u Društvo

U sklopu stručnih usavršavanja i edukacija za učitelje „Euneos“ koje se održavaju diljem Europe, dvije učiteljice I. osnovne škole Varaždin sudjelovale su na stručnom usavršavanju u gradu Helsinki u Finskoj.

Učiteljica Sonja Tušek-Podobnik kao učiteljica razredne nastave sudjelovala je na edukaciji „Future Classroom“ dok je učiteljica engleskog jezika Stella Kulaš sudjelovala na edukaciji „Future Language Classroom“ koja se fokusirala na jezične sadržaje.

Edukacija je trajala sedam dana od 8. do 14. listopada 2023. te je sadržavala uvid u finski obrazovni sustav.  Finski obrazovni sustav i finske škole daju uvid u to kako je cijela obrazovna zajednica zajedno odgovorila na izazove reformi finskog kurikuluma stvaranjem školskih zgrada i okruženja koja podržavaju i promiču učenje.

Snažne vrijednosti predanosti, uzajamnog poštovanja, sudjelovanja i uključenosti, brige i dijeljenja, transformirale su škole u opsežna okruženja za učenje. Ne samo otvorena i fleksibilna područja učenja, već i inovativni pristup novinama u kurikulumu. Također, digitalno korištenje na dnevnoj bazi neizbježan je dio finskog obrazovnog sustava.

Stručna edukacija „Future classroom“ pružila je učiteljicama uvid u najbolje prakse o multidisciplinarnom- interdisciplinarnom učenju, značaju transverzalnih kompetencija, raznovrsnim načinima učenja učenika i korištenju različitih pristupa, korištenju tehnologije i više.

Na međunarodnoj edukaciji sudjelovali su učitelji iz Malte, Njemačke, Bugarske, Češke i Hrvatske.