U utorak u palači Herzer: Utjecaj klimatskih promjena na vinogradarski sektor Foto: Rotary Club Varaždin

U utorak u palači Herzer: Utjecaj klimatskih promjena na vinogradarski sektor

Varaždinske vijesti | 29.4.2024. u 22:00h | Objavljeno u Društvo

Rotary Club Varaždin i varaždinski Gradski muzej u utorak, 30. travnja, organizirat će novo predavanje u ciklusu "Rotary u Muzeju".

U palači Herzer o aktualnoj temi "Utjecaj klimatskih promjena na vinogradarski sektor" od 19 sati govorit će klimatolog Emil Tkalec.

- Porastom turističkog sektora, ulaskom u Schengen, vinogradarstvo i vinarstvo postaju značajne gospodarske grane u Republici Hrvatskoj. Brzi razvoj vinogradarstva i vinarstva je očigledan, a budući da vinogradarstvo i vinarstvo utječu na razvoj ruralnih područja, njihov značaj postaje još veći. No, znanstvena istraživanja procjenjuju da bi povećanje globalne temperature za 2 stupnja Celzijusovih teško pogodilo globalnu industriju proizvodnje vina, jer bi više od polovice sadašnjih površina na kojima se uzgaja vinova loza postalo neprikladno za uzgoj vinove loze. Trend porasta srednje godišnje temperature zraka prisutan je na području cijele Hrvatske, a opaža se i velika varijabilnost u mjerenoj ekstremnoj oborini, od izrazitih suša do velikih poplava. Promjene temperature i oborine imaju velik utjecaj na vinogradarstvo - istaknuo je Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, doktorand klimatologije na doktorskom studiju fizike na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu.

predavanje_rotary_klimatske_promjene_vinogradarstvo_najava_26042024_2.jpg

Predavanje o utjecaju klimatskih promjena na vinogradarski sektor temeljeno je na studiji koja je izrađena u sklopu EU projekta: "CroViZone – Prilagodba vinogradarskih zona Republike Hrvatske klimatskim promjenama".

Predavanje u palači Herzer je besplatno, a počet će u 19 sati.

predavanje_rotary_klimatske_promjene_vinogradarstvo_najava_26042024_1.jpg