Matavulj: Velika je čast dobiti nagradu na MoFF-u, festivalu filmske glumačke igre

tb/vv | 24.11.2022. u 19:39h | Objavljeno u Društvo

- Film "Zbornica" govori o borbi pojedinca protiv sustava, borbi koju vodi svaki mladi ambiciozni čovjek na početku svoje profesionalne karijere, sa željom da taj isti sustav promijeni - kaže Matavulj

Član glumačkog ansambla varaždinskog HNK-a, Stojan Matavulj, koji je u nagrađivanoj “Zbornici” Sonje Tarokić utjelovio problematičnog profesora povijesti Sinišu Jambrovića, dobio je nagradu “Stablo ljubavi” za najbolju glavnu mušku ulogu na 16. Mostar Film Festivalu.

>>Glumac varaždinskog HNK Stojan Matavulj dobitnik nagrade na Mostar Film Festivalu

- Ova nagrada mi je posebno značajna jer sam je dobio na Mostar Film Festivalu, festivalu filmske glume, festivalu filmske glumačke igre. Na ovom festivalu postoje samo glumačke nagrade, stoga mi je velika čast što je žiri između 12 filmova u konkurenciji odlučio da je baš moja uloga ta koja zaslužuje nagradu. Zahvalan sam cijeloj ekipi i svojim partnerima, a pogotovo Sonji koja je znalački vodila ekipu i ogroman glumački ansambl do uspjeha i nagrada koje je film ostvario. Izuzetno mi je drago što su veliki doprinos uspjehu filma dale i moje kolegice iz HNK-a u Varaždinu Ljiljana Bogojević i Gordana Slivka – rekao nam je Stojan Matavulj.

Film “Zbornica” ostvario je velike uspjehe i na domaćim i na inozemnim filmskim festivalima, a premijerno je prikazan u Karlovym Varima u Češkoj, gdje je i započeo njegov nagrađivani put. Sudjelovao je na brojnim festivalima i na skoro svakom dobio neku nagradu - Pulskom filmskom festivalu, beogradskom Festu, Vilniusu u Litvi, Zagreb film festivalu, filmskom festivalu u Herceg Novom i sada na Mostar film festivalu.

Borba pojedinca protiv sustava

- O filmu se može ukratko reći da je to riječ o borbi pojedinca protiv sustava, borbi koju vodi svaki mladi ambiciozni čovjek na početku svoje profesionalne karijere sa željom da taj isti sustav promijeni. Ta borba koja je prikazana u školskoj zbornici odnosi se i na bilo koju javnu ustanovu - muzej, kazalište, gradsku upravu... U tim ustanovama uvijek postoji jedan ili više takvih problematičnih osoba kao što je Siniša, lik kojeg igram, kojemu je nemoguće dati otkaz i kojeg svi puštaju na miru da radi što hoće jer ima još samo par godina do penzije, pa kada ode, svima će biti lakše. Međutim, kad ode jedan Siniša, njegovo mjesto zauzima drugi. U toj se borbi u našem društvu zasad ne može pobijediti bez korjenitih promjena, a one ne dolaze. Ali polako. Kako kaže Marina Redžepović na kraju film - “Ipak se kreće!” - kaže Matavulj, koji trenutačno snima telenovelu “Kumovi” za Novu TV, a potom u dogovoru s intendanticom Senkom Bulić slijedi predstava u repertoaru HNK-a.

- Najesen me zasad očekuju dva velika filmska projekta, a za dalje ćemo vidjeti - otkrio nam je Stojan Matavulj.