Spomenik Puma na Velikoj Duvjakuši oskvrnut: Vandali, ostavite se naših svetinja

VV | 12.7.2023. u 20:40h | Objavljeno u Društvo

Prije 11 godina, 25. lipnja 2012. godine, na 1.709 metara visokom dinarskom vrhu Velika Duvjakuša, iznad planinarske kuće „Puma“ kojom upravljaju HGSS Stanica Split i PU Dinaridi otkriven je spomenik 31 poginulom i jednom nestalom pripadniku 7. gardijske brigade “Puma” koji su od Zime ‘94. do Oluje poginuli na širem prostoru Dinare.

Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih “Puma”, a izgrađen je na kamenom podiju u obliku položenog križa i napravljen je od kamenih blokova, doniranih od porušene crkve sv. Mihovila u Kijevu. Križ tvori 31 kameni blok, po jedan za svakoga poginulog, na kojemu je uklesano ime i prezime te dan, mjesec i godina rođenja i pogibije.

- Spomenik je ujedno i spomen na 7. gardijsku brigadu „Puma“ koja je svoj pobjedonosni ratni put započela i okrunila na Dinari, za nas svetoj planini. Svake godine, u zadnjem vikendu mjeseca lipnja, posjećujemo spomenik na Dinari i zajedno s prijateljima i suborcima, molimo se za duše poginulih Puma - priopćili su iz Udruge veterana 7. gardijska brigada "PUMA".

- Do sada nikad nije bilo incidenata, a ove godine smo ožalošćeni i ljuti zbog barbarskog i neciviliziranog čina kojim je oštećen spomenik našim poginulima - ukazali su.

- Ovo je prvi puta da je necivilizirana banda koja ne poštuje svetinju i Domovinski rat oskvrnavila spomenik 31 poginulom i 1 nestalog pripadniku 7. gardijske brigade „Puma“ koji su svoje živote dali za stvaranje nezavisne i slobodne Republike Hrvatske, za stvaranje države u kojoj ti isti, necivilizirani ljudi, danas žive. Neljudi koji uništavaju tuđe svetinje i posvete onima koji su dragovoljno stali na branik Domovine nemaju svoj identitet pa ne mogu shvatiti kolika je vrijednost u tom malom kamenu. Taj mali kamen za nas je cijela povijest i u njemu je sadržana sva muka i patnja koju smo prošli boraveći na vrletima Dinare - naglasili su.

Kako kažu, teško je za to optužiti bilo koga.

- No, onaj tko uništava spomenike drugih ne poštuje ni svoje spomenike ni svoje mrtve, taj nema svoje povijesti ali nema ni svoju budućnost - poručili su.

Dodali su da će zajedno s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja i planinarima obnoviti spomenik.

- Sagradit ćemo i nove, a ovakva nedjela samo nas još više učvršćuju u želji i volji da kao Udruga veterana 7. gardijske brigade PUMA čuvamo uspomenu na naše poginule i 7. gardijsku brigadu "Puma". Također, trudit ćemo se, kroz naše edukacijske aktivnosti, da ovakvih neciviliziranih spodoba u našoj Domovini bude čim manje. Vandalima poručujemo da se ostave naših svetinja, jer stići će ih kad tad Božja kazna - poručili su iz Udruge veterana 7. gardijska brigada "PUMA".

Galerija slika