Nova turistička atrakcija: upoznajte Varaždinsku županiju na konjima uz vodiče! Foto: Turistička zajednica Varaždinske županije

Nova turistička atrakcija: upoznajte Varaždinsku županiju na konjima uz vodiče!

VV | 10.6.2023. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska županija je bogata prirodnim ljepotama, a upravo su to prostori na kojima se mogu izraditi konjičke staze i gdje se mogu organizirati turistička jahanja.

Turistička zajednica Varaždinske županije, uz financijsku podršku Hrvatske turističke zajednice, provela je projekt trasiranja i određivanja konjičkih turističkih staza na području Varaždinske županije, povezivanja postojećih i novih, te izradu dokumentacije za njihovo certificiranje. Riječ je o nastavku trasiranja konjičkih staza u županiji od 2021. godine uz 164 kilometara novih staza koje se nadovezuju na zajednički projekt s Koprivničko-križevačkom županijom. Kod Ludbrega ulaze u našu županiju, nastavljaju preko Varaždinskih Toplica i Ivančice, Arboretuma Opeka, Zelendvora i prolaskom uz Dravu završavaju u jahaoni u Varaždinu. Kompletni elaborat certifikacije izradila je Nacionalna udruga konjičkih turističkih vodiča Hrvatske „Engea“, čije je predsjednik Ivica Pirin naglasio zadovoljstvo pripremljenom infrastrukturom na području županije.

20230610_112918_resized_1.jpg

- Kada turisti dođu na lokaciju najprije ih se upoznaje sa stazom koja je definirana GPS sustavom, s kilometrima i destinacijom u kojoj se nalaze, tada se upoznaju sa životinjama i konjičkim turističkim vodičem koji će se za njih brinuti tijekom čitavog jahanja. Na terenu se obilaze destinacije gdje su unaprijed definirani odmor i okrijepa za jahače i konje, degustiraju se proizvodi domaćih OPG-ovaca i prema potrebi organizira spavanje. U nama susjednim zemljama poput Italije i Austrije, zatim Njemačke, Francuske posebno Islanda, ovakav oblik turizma je jako popularan i temeljem suradnje s njihovim udrugama smo došli do saznanja da mi imamo puno bolje uvjete i terene, postoje ljudi koji to žele i znaju raditi, a rezultat toga je gotov turistički vodič koji može pružiti kompletnu uslugu – rekao je Pirin.

U sklopu projekta četvero kandidata s područja naše županije, Tea Dušak, Marijo Rožaj, Željka Skoko i Ema Tomašković, završilo je specijalnu edukaciju i certifikaciju za konjičke turističke vodiče. Na prigodnoj prezentaciji kod Dravskog spruda, koji je također dio konjičke turističke staze, pokazali su kako to u praksi izgleda, a voditelj edukacije i tajnik Udruge "Engea“ Zlatko Kramarić pojasnio je od čega se sve obuka sastojala.

20230610_111833_resized_1.jpg

- Obuka za vodiče zapravo je vrlo slična obuci za natjecatelje, a koju su svi oni već imali, pa smo to iskoristili za nadogradnju. U šest radnih dana napravili smo obuku iz sigurnosti gostiju, koja se odnosi na prvu pomoć za ljude i za konje, morali su se znati snaći u prostoru uz osnove orijentacije, te poznavati psihološke elemente ako u grupi dođe do određenih problema. Za svaku grupu predmeta pri edukaciji su bili zaduženi stručnjaci s određenog područja od medicine, veterine pa sve do vojske. Dobivanjem potvrde o završenoj edukaciji polaznici su se pridružili ekipi od 32 certificiranih konjičkih vodiča koliko ih ukupno ima u Hrvatskoj – istaknuo je Kramarić.

Bogatoj ponudi raznih aktivnosti u sklopu aktivnog odmora u prirodi, koje turisti u Varaždinskoj županiji mogu provoditi, od sada je dodano i upoznavanje našega prekrasnoga kraja jašući konje, uz stručno vodstvo certificiranih konjičkih vodiča. Poziv svima na ovo jedinstveno iskustvo upoznavanja destinacije uputio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.