Matačić: " U Varaždinu nas 18. lipnja čeka pravi glazbeni spektakl!" Foto: Ilustracija/Glazbena škola Varaždin

Matačić: " U Varaždinu nas 18. lipnja čeka pravi glazbeni spektakl!"

Igor Čolaković | 30.5.2022. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Glazbena škola u Varaždinu i ove je godine s uspjehom organizirala međunarodno pijanističko natjecanje Jurica Murai, učenici ove škole oduševili su svojim nastupom u njemačkom Ravensburgu, a ponovo su osvojili i niz uspjeha na državnim i međunarodnim natjecanjima. No, kako ističe Davor Matačić, ravnatelj varaždinske Glazbene škole, to je tek dio njihovih aktivnosti i uspjeha koji su ostvarili tijekom ove godine.

- Nakon što su ukinute protuepidemijske mjere događanja u našoj školi su tako brojna da imamo problem s nedostatkom termina. Među tim brojnim događanjima svakako želim istaknuti organizaciju međunarodnog pijanističkog natjecanja - Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix te organizaciju i izvedbu „The Queen Symphony“ britanskog skladatelja Tolge Kashifa u njemačkom Ravensburgu, ali i čitav niz natjecanja na koja su odlazili naši učenici i s kojih su se vraćali s vrijednim nagradama, te seminara i gostovanja. Snimili smo i novi, prekrasni CD - A la Media Noche, zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske. Profesorica Dada Ruža, profesor Marko Prepelić, ton majsor Marin Kereša te svi koji su sudjelovali u tom projektu napravili su doista sjajan posao. Taj smo CD poslali i papi Franji, a upravo ovih dana primili smo divno pismo zahvale iz Vatikana. Svakako želim spomenuti i niz projekata koje su vodili profesori naše škole. Imali smo tu sreću da smo mogli snimiti i još nekoliko videa - Neispričane ljepote Varaždinske županije, a nadam se da ćemo početkom nove školske godine promovirati i novu violinističku početnicu prof. Lidije Bobić - istaknuo je ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić, što je bio povod za razgovor. 

Vaši su učenici ponovo oduševili i svojim nastupom u njemačkom Ravensburgu, a taj glazbeni spektakl uskoro će imati priliku čuti i varaždinska publika?

Mislim da nas u Varaždinu 18. lipnja doista očekuje još jedan glazbeni spektakl. The Queen Symphony je pravo simfonijsko djelo kroz koje se provlače poznati motivi pjesama grupe The Queen, što je bio veliki izazov za naše učenike, jer je partitura izuzetno zahtjevna, pogotovo za gudače. To su djelo Tolge Kashifa do sada izvodili isključivo profesionalni orkestri, a sada ga, po prvi put, izvode učenici dviju glazbenih škola, iz Varaždina i Ravensburga. U travnju smo imali izvedbu u evangelističkoj crkvi u Ravensburgu, koja je oduševila tamošnju publiku. Želim posebno zahvaliti Haraldu Hepneru, ravnatelju Glazbene škole u Ravensburgu, učenicima i profesorima te škole, gradonačelniku Ravensburga i svima koji su nas tako lijepo i srdačno ugostili. Ravensburg se ponovo pokazao kao pravi grad - prijatelj Varaždina. U izvedbi ove simfonije sudjeluje sedamdesetak učenika naše škole, koji su gotovo tjedan dana boravili u Ravensburgu. Zbog nedostatka primjerenog koncertnog prostora u Varaždinu, ovaj će glazbeni spektakl biti na Korzu i ukoliko će nas poslužiti vrijeme, to će doista ponovo biti glazbeno događanje za pamćenje.. 

Zašto su članovi žirija međunarodnog pijanističkog natjecanja iz Varaždina otišli s tugom i kako napreduje projekt obnove i dogradnje škole pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...