KUD Toplice nastupio u sklopu međunarodnog festivala Kostoski na Ohridu

MGA | 30.8.2022. u 17:35h | Objavljeno u Društvo

KUD Toplice iz Varaždinskih Toplica gostovao je od 22. do 26. kolovoza u sklopu međunarodnog festivala Kostoski u makedonskom Ohridu i u najboljem svjetlu predstavio toplički kraj i Varaždinsku županiju.

Kroz nastup su se članovi KUD-a Toplice, na oduševljenje publike, predstavili petnaestominutnim programom i zaslužili gromoglasni pljesak. Iako službeni nastup nije održan na otvorenom, to nije spriječilo članove KUD-a da se predstave široj publici na ohridskim ulicama i trgovima. Tako su tijekom dva dana uz svirku u povorci prošli središtem grada i izveli kraći program te razveselili i rasplesali brojne mještane, ali i turiste iz svih strana svijeta.

U slobodnom dijelu razgledali su brojne ohridske znamenitosti, od stare gradske jezgre, crkve svetog Klementa, svete Sofije te crkve svetog Jovana iz čijeg se dvorišta pruža zadivljujuć pogled na Ohrid, a oni hrabriji su se i okupali u jezeru. U muzeju bisera je većina i kupila nakit izrađen od jednog od simbola Ohrida - ohridskog bisera, dok su na pozornici u ruševinama grčkog amfiteatra zapjevali i zaplesali. Pretposljednji dan izleta bio je rezerviran za posjet prekrasno uređenom manastiru svetog Nauma, smještenom uz albansku granicu u čijoj se neposrednoj blizini nalaze brojni izvori koji tvore jezero kristalno čiste vode. Na putu za sveti Naum posjetili su Zaljev kostiju i Muzej na vodi u sklopu kojeg je rekonstruirano ribarsko selo sa sojenicama od prije tri tisuće godina. Na povratku su posjetili i poznate Biljanine izvore te provjerili ima li  istine u legendi koja govori da će se deset godina pomladiti oni koji se tri puta okrenu na kamenu i umiju u izvorskoj vodi. Osim toga, našlo se vremena i za odličnu zabavu i za druženje s drugim KUD-ovima i sastavima, iz Hrvatske, ali i iz Srbije, Mađarske, Češke...

Članovi KUD-a su se još pod dojmom i s hrpom lijepih uspomena sretno vratili kući, a predsjednica KUD-a Silvia Matkun još jednom ističe zahvalnost Gradu Varaždinske Toplice, gradonačelnici Dragici Ratković i svim donatorima koji su pomogli u ostvarenju ovog putovanja.

Puno vremena za odmor nema jer već 11. rujna slijedi nastup na 55. Voloderskoj jeseni...

Označeno u