FOTO U palači Sermage otvorena izložba starih računala, računalne opreme i virtualna igraonica Foto: GMV

FOTO U palači Sermage otvorena izložba starih računala, računalne opreme i virtualna igraonica

Varaždinske vijesti | 18.1.2024. u 16:45h | Objavljeno u Društvo

U palači Sermage GMV-a sinoć je otvorena izložba starih računala, računalne opreme i virtualna igraonica pod nazivom BITNO.

U fascinantnom putovanju kroz povijest računalne tehnologije izložba prikazuje evoluciju računalnih strojeva od najranijih mehaničkih kalkulatora do legendarnih osobnih računala i igraćih konzola.

Ona je jedinstvena i po tome što su izložbeni prostor i eksponati digitalizirani u obliku 3D modela i sklopova, pa je cijeli koncept dostupan i pomoću virtualnih naočala (VR) i u proširenoj stvarnosti (AR).

Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina koje čine: rana mehanička i električna računala, kalkulatori i digitalni organizatori; mehanička dječja računala-pitalice, elektronički šah, LCD igre i Nintendo Gameboy kao revolucionarni predstavnik prijenosnih igraćih konzola; stare računalne knjige i časopisi, u kojima se naslućuju i počeci umjetne inteligencije; PC tehnika s matičnim pločama i procesorima; računala Zx Spectrum, Commodore 64, inačice Pentiuma… kao i hrvatska računala PEL Orao i Ivel Ultra – i još puno toga… sve do suvremenog računala s VR naočalama Vive Pro i konzole Nintendo Wii.

U virtualnoj retroigraonici posjetitelji će imati prilike isprobati „starinske“ igre kao što su Pacman, Pong, Super Mario, Space Invaders i druge.

Kroz interaktivnu i edukacijsku izložbu prisjećamo se pionirskih početaka računalstva, njegova razvojnog puta, kao i globalnog utjecaja na različite aspekte u životu ljudi; ujedno je to i posveta dosezima ljudske genijalnosti u stvaranju tehnologije koja neprestano mijenja cijeli svijet.

Izložba je postavljena za razgled do 11. veljače, a ulaz za razgled je besplatan.

Autor izložbe / organizator: Siniša Švoger. Podrška: Magic Net.

Suorganizatori: Sveučilište Sjever, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike Varaždin i Gradski muzej Varaždin.

Popratni sadržaj: tematska izložba s fotografijama iz fundusa FOI-ja u prostoru FOI-ja.