DRAGA DOMAČA RIEČ Održana završna priredba 43. kajkavskog književnog natječaja

Varaždinske vijesti | 3.12.2023. u 16:20h | Objavljeno u Društvo

Festival kajkavske riječi, revija kajkavskog stvaralaštva, sve su to nazivi kojima je u petak, 1. prosinca, u ivanečkoj kinodvorani, otvorena završna priredba Kajkavskog književnog natječaja „Draga domača rieč“.

Ovom je manifestacijom, čija je tradicija dobrano zakoračila u peto desetljeće, ivanečka Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“ na najbolji način završila s obilježavanjemMjeseca hrvatske knjige te ujedno i otvorila mnoštvo događanja u sklopu ovogodišnjeg Adventa u Ivancu.

I 43. put zaredom „Draga domača rieč“ održana je pod pokroviteljstvom Grada Ivanca, a uz supokroviteljstvo Varaždinske županije.

Gostima i domaćinima, autorima, brojnim zaljubljenicima u poeziju i pjesništvo te publici koja je do posljednjeg mjesta ispunila ivanečko Kino, uvodno se obratio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

Kako bi i osobno podržao najveću književnu manifestaciju ivanečkoga kraja, Friščić se publici obratio svojom autorskom pjesmom, a njezini stihovi, pisani kajkavštinom, govore upravo o samoj dragoj domačoj rieči.

Naposljetku, M. Friščić zahvalio je svim autorima, volonterima i Gradskoj knjižnici na ustrajnosti i uspjehu u čuvanju zavičajnog kajkavskog govora.

I ove godine inspiracije autorima, kao i izbor tema, motiva istilova bili su raznoliki, pa je prosudbena komisija u sastavu Vesna Matišić (urednica Zbornika) te dr. sc. Mirjana Posavec i prof. Iskra Petak imala zahtjevan posao u odabiru najboljih radova.

Na ovogodišnji natječaj pristigla su, naime, 203 rada od 106 autora, među kojima i od učenika iz 14 škola.

U Zbornik „Draga domača rieč“ ušla su 75 rada. Grafičku pripremu zbornika potpisuje Petra Polančec, a Marina Lančić naslovnu fotografiju i fotografije u zborniku.

U dječjoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je učenici OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica Ivi Plišo, drugi je Luka Grabušić iz OŠ Oroslavje, a treća Ena Gotal iz PŠ Tina Ujevića u Salinovcu.

U konkurenciji odraslih autora prvo mjesto pripalo je Aleksandru Horvatu iz Ludbrega, drugo Eleonori De Lai iz Ivanca, a treće mjesto podijelile su Terezija Flegar iz Sračinca te Mirjana Pospiš iz Varaždina.

Program su duhovitim monologom pod nazivom „Baba se zriftala“, autora Stanka Piskača, upotpunili učenici petog razreda OŠ Ivana Rangera iz Kamenice, a glazbenim brojem priredbu je uveličala Emilia Galović.

Završnu priredbu vodile su Vesna Matišić i Veronika Štefanko.