Dan ružičaste vrpce u subotu na Franjevačkom trgu u Varaždinu Foto: VV arhiva / ilustracija

Dan ružičaste vrpce u subotu na Franjevačkom trgu u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 6.10.2023. u 19:29h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 7. listopada, od 9 do 13 sati, na Franjevčakom trgu u Varaždinu održat će se javnozdravstvena akcija "Dan ružičaste vrpce" u organizaciji Mammae kluba Varaždin u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije i Ligom za borbu protiv raka Varaždinske županije, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.

Cilj javnozdravstvene akcije "Dan ružičaste vrpce", koja se svake godine obilježava prve subote u mjesecu listopadu, podizanje je svijesti o raku dojke, važnosti odaziva na sve preventivne mjere, a osobito na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Od 9 do 13 sati na štandovima na Franjevačkom trgu ispred Županijske palače će članice Mammae kluba Varaždin i Udruge žena Maruša iz Maruševca, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i učenici Medicinske škole Varaždin dijeliti građanima ružičaste vrpce te edukativno-promotivne materijale.

U 10.30 sati će u Skupštinskoj dvorani Županijske palače početi svečanost na kojoj će se članicama Mammae kluba Varaždin, uz članice srodnih udruga iz Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, pridružiti i gošće iz Poljske, članice Udruge Amazonke „Feniks“. Predsjednice udruga iz Varaždina i Poljske, Marija Hrašćanec i Janina Rosinski, potpisat će Povelju o prijateljstvu i suradnji.

Potporu ženama oboljelima od raka dojke dat će župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj, predsjednica Lige protiv raka Varaždin dr. med. Sandra Purković Banek i drugi uzvanici.

U 12 sati na Franjevačkom trgu kod spomenika Grguru Ninskom u znak sjećanja na žene preminule od raka dojke u zrak će biti pušteni ružičasti baloni.