"Biti spreman pomoći ne razmišljajući o vlastitom životu - to znači biti vatrogasac!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Biti spreman pomoći ne razmišljajući o vlastitom životu - to znači biti vatrogasac!"

IHR/Varaždinske vijesti | 8.5.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

"Biti spreman pomoći ne razmišljajući o vlastitom životu - to znači biti vatrogasac!"

- Iznimna mi je čast, a ujedno i priznanje struke biti među odlikovanima u našoj ogromnoj vatrogasnoj obitelji koja broji blizu 150.000 članova organiziranih u dobrovoljna vatrogasna društva i preko 2800 profesionalnih vatrogasaca. Ovo priznanje je potvrda da su moj dugogodišnji predani rad u vatrogastvu na svim razinama, od gradske, županijske i državne, kolege vatrogasci prepoznali, kao i lokalna zajednica, a tu je i doprinos koji sam dao kroz 12 godina u okviru zapovijedanja u Županijskoj vatrogasnoj zajednici. Zbog svega toga odlikovanje koje sam primio još mi je draže, uz mnoge čestitke koja primam ovih dana. No svega toga ne bi bilo da iza mene ne stoji Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, koju sam stvarao zadnjih 20 godina i za koju danas ponosno ističem da je operativno, kadrovski i ljudskim potencijalom najbolja u državi - rekao nam je Ivica Labaš, dugogodišnji zapovjednik JVP Grada Varaždina kojeg je povodom blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, predsjednik RH Zoran Milanović odlikovao Redom hrvatskog trolista.

Po prvi puta u povijesti hrvatskog vatrogastva predsjednik RH ove je godine upriličio prijem za vatrogasne dužnosnike i organizacije te im uručio odlikovanja, što je bio povod za razgovor s dugogodišnjim šefom varaždinskih profesionalnih vatrogasaca o stanju u vatrogastvu, opremljenosti i daljnjem razvoju vatrogastva u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, koja je kolijevka hrvatskog vatrogastva. Upravo će se u Varaždinu iduće godine održati i proslava 160 godina postojanja Prvog hrvatskog vatrogasnog zbora u Hrvatskoj, iz kojeg je iznikla i profesionalna postrojba Grada Varaždina 1959. godine.

U vatrogastvu ste gotovo četiri desetljeća, od čega ste na čelu varaždinskih profesionalaca već šesti mandat, preko 20 godina. Što pamtite kao najveće izazove?

Jedno od najizazovnijeg razdoblja svakako je bilo ustrojavanje naše vatrogasne postrojbe temeljem Zakona o vatrogastvu iz 1999. godine, nakon što vatrogasci više nisu bili pod okriljem MUP-a. Imao sam tada 34 godine i nepunih 15 godina provedenih u vatrogasnoj postrojbi. Prošao sam sve terene na priobalju, kamo sam odlazio redovno, svake godine, ali nisam imao nikakvog iskustva u upravljanju. Ohrabrio sam se, okupio oko sebe zapovjednike i stručnu službu koji me i dan danas prate u skoro istom sastavu.

Jesu li naši vatrogasci dovoljno opremljeni, ulaže li se dovoljno?

Posljednjih godina vidljiv je veliki napredak ulaganja u vatrogastvo na svim razinama, pa tako na intervencijama susrećete dobro obučene i opremljene vatrogasne postrojbe gdje lokalne zajednice poštuju zakonske obaveze financijskog izdvajanja za vatrogastvo, a nerijetko je to ulaganje i više od zakonski propisanog. Posljedica toga je da su vatrogasci jedina organizirana snaga u sustavu domovinske sigurnosti koja može dati odgovore na sve vrste ugroza koje nam danas prijete. U tom pogledu mora postojati, i postoji, profesionalna vatrogasna postrojba u Gradu Varaždinu. Naša postrojba danas ima 61 zaposlenika, od kojih 21 ima završenu višu ili visoku naobrazbu. Zakonom je uvjetovano da samo zapovjednik vatrogasne postrojbe i njegov zamjenik moraju imati visoku stručnu spremu, no činjenica što veliki broj naših zaposlenika ima završenu visoku ili višu školu samo potvrđuje veliki potencijal i napredak u obrazovanju vatrogasaca. No uz formalno obrazovanje, naši članovi osposobljavaju se i za razne specijalnosti, pa tako imamo i 55 vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima, 14 ronioca, 41 voditelja čamaca, 11 obučenih vatrogasaca za spašavanja iz ruševina, šest instruktora za plamene udare, 58 vatrogasaca osposobljenih za spašavanje i gašenje u zatvorenom prostoru, 31 za desantiranje i gašenje šumskih požara, 16 vatrogasaca licenciranih za spašavanje i za gašenje zrakoplova te po još nekoliko stručnjaka u ostalih 15 specijalnosti. Mišljenja sam da smo spremni na sve izazove, jer sve što možemo ulažemo u osposobljavanje naših profesionalaca...

Što znači biti vatrogasac, kako se nose s teškim situacijama i što za daljnji razvoj vatrogastva znači Regionalni centar civilne zaštite i spašavanja, pročitajte u novom broju Varaždinca...