ŽUPANIJSKI SUD Postupak protiv predsjednika topličkog vijeća, njegove kćeri i tvrtke

| 8.7.2018. u 19:29h | Objavljeno u Crna kronika

Kazneni postupak, koji se vodi protiv Franje Prsteca (58), bivšeg direktora Mestre i predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice, kao i njegove kćeri Silvije Prstec Bival (34) i njezine tvrtke Silma, zaustavljen je i nastavit će se na Županijskom sudu u Varaždinu nakon dovršetka novog građevinskog vještačenja, koje će ovoga puta izraditi Visoko procjeniteljsko povjerenstvo.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, podsjetimo, tereti ih za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Dok se Prsteca tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, njegovu kćer se tereti za pomaganje u tom kaznenom djelu, a njezinu tvrtku Silma radi ostvarenja imovinske koristi počinjenim kaznenim djelom temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Kao direktor tvrtke Mestra, navodi se u optužnici, Prstec je krajem lipnja 2012. u Petkovcu Topličkom - u nakani da kćeri i njenoj tvrtci Silma na štetu Mestre pribavi veću nepripadnu materijalnu dobit - dogovorno s njom zaključio ugovor o prijenosu potraživanja. Za naknadu od 4,4 milijuna kuna, Mestra je na Silviju prenijela tražbine prema nositelju OPG-a Željku Tomincu te prema Darku i Željku Tomincu kao fizičkim osobama, koje su stečene otkupom od Hypo Alpe-Adria-Banke za naknadu od 5,5 milijuna kuna. Za prijenos tražbine ona se obvezala da će na Mestru prenijeti prava vlasništva na svojim nekretninama na području Novog Marofa i Opatije, pri čemu su billi svjesni da se ne radi o stvarnim vrijednostima nekretnina jer su kao njihovu vrijednost uzeli iznose znatno iznad tržišnih. Za nekretninu na području Novog Marofa, naime, uzeta je vrijednost od 1,6 milijuna kuna, iako je njezina stvarna tržišna vrijednost bila 461.715 kuna, a za nekretninu na području Opatije 5,7 mlijuna kuna, iako je njezina stvarna tržišna vrijednost bila 2,7 milijuna kuna.

- Time su neutemeljeno stvorili razliku u činidbama u korist Silvije u iznosu od 2,9 milijuna kuna, a potom ugovorili da će se ona nadoknaditi kroz prijenos gospodarske cjeline s Mestre na Silmu, čiji je Silvija bila osnivač, a Prstec direktor. On je potom isti dan, kao direktor Mestre i direktor Silbe, zaključio ugovor o prodaji i prijenosu gospodarske cjeline, kojim je u toj vrijednosti izvršen prijenos osnovnih sredstava Mestre na Silmu da bi potom u srpnju 2012. zaključili dodatak ugovoru o prijenosu potraživanja kojim su naknadu za prijenos potraživanja povećali na 5,6 milijuna kuna te ugovorili da će na ime razlike u naknadi od 1,1 milijun kuna Silma pristupiti dugu, odnosno preuzeti obveze Mestre u likvidaciji. Slijedom toga je Silvija od Mestre preuzela tražbine prema Tomincima, a Mestra je temeljem prijave u zemljišnim knjigama od nje stekla vlasništvo nad nekretninama - stoji u optužnici.

Prstec je na taj način, sumnja ŽDO, na štetu Mestre kćeri pribavio nepripadnu materijalnu dobit od 2,3 milijuna kuna, a Silmi 1,8 milijuna kuna, što mu je Silvija olakšala svojim radnjama.

Pripremno je ročište održano u veljači ove godine, a svi su se optuženici izjasnili da se ne osjećaju krivima za kaznena djela za koja se terete. Na dosad održane dvije rasprave saslušavani su vještaci upravo na okolnost vrijednosti zemljišta u Novom Marofu i okolici Opatije.

No, s obzirom na to da je svatko od njih dao drugačiju procjenu vrijednosti, sud je prihvatio prijedlog obrane te odredio provođenje novog građevinskog vještačenja za čiju će izradu ovoga puta biti zaduženo Visoko procjeniteljsko povjerenstvo. Nakon primitka njihova nalaza i mišljenja, bit će zakazana iduća rasprava.