ŽUC: Spremni smo za zimske uvjete, a ceste se čiste prema prioritetima

M.P./Varaždinske vijesti | 8.2.2018. u 13:58h | Objavljeno u Crna kronika

Županijska uprava za ceste Varaždinske županije, koja upravlja s 940,16 km županijskih i lokalnih cesta, od čega 443,88 km županijskih cesta te 496,28 km lokalnih cesta, brine o redovnom te zimskom održavanju cestovne infrastrukture.

Zimska služba službeno je, kao i svake godine, počela 15. studenog i traje do 15. travnja. Zimska je služba spremna za zimske uvjete kad god nastupe.

- ŽUC je osigurao 30-ak ekipa na dežurnim lokacijama u Varaždinu, Novom Marofu, Ludbregu i Ivancu. Osigurano je 4.000 tona soli. Prema našim procjenama to je količina koja bi trebala zadovoljiti potrebe, ako bude potrebno može se nabaviti i više - kaže predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Nenad Koščak.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački podsjeća da se ceste čiste prema prioritetima, ceste u području škola, bolnica, hitnih službi i drugih institucija koje zahtijevaju da se očiste što prije.

- Sve se čini da unutar 12 do 24 sata sve ceste budu spremne za normalan promet u zimsko vrijeme. Naravno da je važno korištenje zimske opreme koja olakšava promet i po snježnoj cesti koja je prohodna. U slučaju potrebe imamo pravo zatvoriti cestu. To je krajnji, legalni način sigurnosti u slučaju da se cesta ne može očistiti i tada se zatvara dok se ne očisti. Na sreću, u posljednje vrijeme nije bilo takvih slučajeva - dodaje Osonjački.

Iz Županijske uprave za ceste podsjećaju da je zimska oprema obavezna kada su na cesti zimski uvjeti, poledica ili snijeg, a na zimskim dionicama cesta, bez obzira na uvjete, od 15.11. do 15.4.

Planirana sredstva Županijske uprave za ceste Varaždinske županije za zimsku službu 2017./2018. iznose 9 milijuna kuna.

Označeno u