ŽDO odustalo od optužbe da su radnici Ptičeku, Čehoku i ostalima besplatno uređivali vrtove Foto: VV arhiva

ŽDO odustalo od optužbe da su radnici Ptičeku, Čehoku i ostalima besplatno uređivali vrtove

M.P./Varaždinske vijesti | 17.11.2016. u 08:33h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu u utorak je na raspravi u kaznenom postupku protiv Miljenka Ptičeka izmijenilo prvotnu optužnicu te odustalo od dvije točke optužnice koja je protiv njega podignuta u rujnu 2012. godine.

Podsjetimo, bivši direktor Parkova optužnicom se tereti zbog više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i poticanja na to te poticanja na krivotvorenje službene isprave. Prema optužnici, Ptiček je pokojnog vlasnika tvrtke Ekofrut Peru Kocijana u više navrata poticao da Parkovima izdaje fiktivne račune za poslove koje Ekofrut nije obavio od čega je Ptičeku davao 90 posto iznosa. Također, Ptiček se optužnicom tereti da mu je za 2008. godinu isplaćeno 623.220 kuna kao pet posto iznosa prijenosa realizirane revalorizacijske rezerve u zadržanu dobit iako nije imao pravo na nju. Parkovi su navedenim kaznenim djelima oštećeni za više stotina tisuća kuna.

No, ŽDO je na raspravi u utorak odustalo od točke optužnice kojom se Ptiček teretio da je račune za prodanu robu u Vrtnom centru za više fizičkih i pravnih osoba umjesto njima ispostavio Gradu prikazujući to kao sredstva utrošena za održavanje zelenih površina te je Grad to i platio. Za izvršene je usluge uređivanja i održavanja okućnica više fizičkih osoba i njegove vikendice s vinogradom i vikendice u Ugljanu te kuće u Kućan Marofu koristio zaposlenike, robu i mehanizaciju tvrtke za što nisu izdavani računi i što nije bilo plaćeno Parkovima pri čemu je Grad oštećen za najmanje 43.603 kune.

Usto, optužnicom se teretio da je u privatnom aranžmanu jeo i pio u restoranu Aquacity, a što su Parkovi platili više od 55.500 kuna. Međutim, upravo je od te dvije točke optužnice kojom se Ptiček teretio zbog zlouporabe položaja i ovlasti ŽDO odustalo, no kazneni su progon potom preuzeli oštećeni Grad Varaždin i Parkovi.

Ptiček se i u odnosu na izmijenjenu optužnicu očitovao da se ne osjeća krivim, a na današnjoj će raspravi iznositi svoju obranu. Također, očekuju se i završni govori optužbe i obrane te skoro donošenje nepravomoćne presude.

Označeno u