Zbog velikog broja nesreća i poginulih policija najavljuje pojačane aktivnosti

D.P./Varaždinske vijesti | 7.10.2016. u 11:34h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog izrazito velikog broja prometnih nesreća na prometnicama Varaždinske županije ove godine, kao i velikog broja smrtno stradalih osoba, varaždinska policija će tijekom cijelog listopada provoditi pojačane preventivno-represivne mjere.

Iz policije podsjećaju kako su se tijekom 2016. godine na području ove Policijske uprave dogodile 904 prometne nesreće, što je za 6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine kada se dogodilo 850 prometnih nesreća

Od navedenog broja dogodilo se 10 prometnih nesreća s poginulim osobama, što je za 42 posto više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine kada se dogodilo sedam takvih prometnih nesreća.

Porast smrtno stradalih za 85 posto

U navedenim prometnim nesrećama smrtno je stradalo 13 osoba, a 2015. godine sedam osoba, što predstavlja porast smrtno stradalih za 85 posto.

Također su se dogodile i 294 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, što je 8 posto više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine kada su se dogodile 273 prometne nesreće. U navedenim prometnim nesrećama 63 osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a 2015. godine 69 osoba, što predstavlja pad za 9%. Lake tjelesne ozljede zadobilo je 319 osoba, a 2015. godine 305 osoba, što predstavlja porast za 5%.

 Prema svojstvu sudionika i vrsti vozila, smrtno su stradala 2 vozača osobnog automobila, 4 motociklista, 2 putnika na motociklu, 1 biciklist i 4 pješaka.

Analizom grešaka sudionika prometnih nesreća s poginulim osobama, utvrđeno je kako se pet prometnih nesreća dogodilo uslijed neprimjerene brzine kretanja, dvije uslijed nepoštivanja prednosti prolaza, dvije uslijed nepropisnog obilaženja i jedna uslijed nepropisnog pretjecanja.

Brzina uzima najviše života

Također, u šest prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama utvrđena je prisutnost alkohola, dok se za dvije prometne nesreće još čekaju rezultati vještačenja. 

Tijekom 2016. godine na području Policijske uprave varaždinske utvrđeno je ukupno 14.829 prekršaja protiv sigurnosti prometa na cestama, od kojih 4.902 prekršaja ne poštivanja dopuštene brzine kretanja i 1.065 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i odbijanja alkotestiranja.

- Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a naročito one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, prednosti prolaza, propisnog kretanja kolnikom, nošenja zaštitnih kaciga, uporabe svjetla i reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće biciklistike odjeće, tehničke ispravnosti vozila, te stjecanja prava na upravljanje vozilima - poručuju iz varaždinske policije.

PUVZ City light 1 page 001

Policija će intenzivirati aktivnosti

U cilju podizanja razine stanja sigurnosti u cestovnom prometu policijski službenici Policijske uprave varaždinske će tijekom listopada na području cijele županije zajednički s policijskim službenicima policijskih uprava međimurske, koprivničko-križevačke i krapinsko-zagorske provoditi pojačane aktivnosti usmjerene sprječavanju događanja najtežih prometnih nesreća i utvrđivanju prekršaja, a od preventivno-represivnih akcija u nadolazećem razdoblju izdvajamo:

  • 7. listopada – nadzor prometa pješaka i biciklista;
  • 10.-16. listopada – nadzor teretnih automobila i autobusa;
  • 22. listopada – nadzor brzine kretanja;
  • 29./30. listopada – nadzor vožnje pod utjecajem alkohola (prilog:plakati)