Za tešku krađu osuđen na rad za opće dobro: Bio sam pijan i trebao mi je novac Foto: ilustracija

Za tešku krađu osuđen na rad za opće dobro: Bio sam pijan i trebao mi je novac

| 13.3.2018. u 20:31h | Objavljeno u Crna kronika

Tridesetjednogodišnji D.O. iz Kuršanca nedavno je presudom Općinskog suda u Varaždinu proglašen krivim zbog teške krađe. Odnosno, jer je 10. travnja 2015. godine u Ulici kralja Petra Krešimira IV. u Varaždinu, s ciljem da se nepripadno okoristi, biciklom neprimjetno s leđa prišao malodobnoj pješakinji te joj iz ruke istrgnuo mobitel vrijedan 4.000 kuna.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, no ona mu je zamijenjena radom za opće dobro pri čemu se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada za opće dobro. D.O. je inače priznao krivnju te izrazio žaljenje i kajanje.

Naveo je da je krađu počinio jer je bio pijan, a trebao mu je novac. Upravo je činjenicu što je priznao krivnju, vratio oštećenici mobitel, ali i njegovu lošu materijalnu situaciju, sud ocijenio kao olakotne okolnosti. Otegotna okolnost bila je pak njegova ranija osuđivanost.

- Imajući u vidu veći broj olakotnih okolnosti, kao i da je njegova zadnja osuda iz 2012., po mišljenju suda valja mu dati još jednu priliku. Stoga mu je sud izrečenu kaznu zatvora od jedne godine zamijenio radom za opće dobro nalazeći da će se svrha kažnjavanja u ovom slučaju postići i bez izvršenja kazne zatvora, odnosno zamjenom zatvorske kazne radom za opće dobro, što mu dosad nije izricano. Budući se prema odredbi Kaznenog zakona jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada, proizlazi da je okrivljeni dužan obaviti 720 sati rada za opće dobro - navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude na koju se stranke mogu žaliti.

Označeno u