Za eksplozije u K. Marofu i na Trgu M. Gupca u Varaždinu odgovoran 21-godišnjak? Foto: VV arhiva

Za eksplozije u K. Marofu i na Trgu M. Gupca u Varaždinu odgovoran 21-godišnjak?

M.P./Varaždinske vijesti | 12.4.2018. u 18:50h | Objavljeno u Crna kronika

Nepunih mjesec dana otkako smo pisali o slučajevima aktiviranja eksplozivnih naprava na području Varaždinske županije u protekle četiri godine, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu danas je izvijestilo kako za eksploziju u Kućan Marofu lani u srpnju sumnjiči 21-godišnjaka. Ujedno, sumnjiči ga se i da je improvoziranu eksplozivnu napravu prodao osobi koja ju je pak postavila u dvorištu kuće na Trgu Matije Gupca u Varaždinu u veljači ove godine.

Kako stoji na internetskim stranicama DORH-a, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je provelo prvo ispitivanje uhićenog 21-godišnjaka zbog osnovane sumnje da je počinio tri kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i pomaganja u tom kaznenom djelu.

- Postoji osnovana sumnja da je 21-godišnjak 7. srpnja 2017. oko 2,55 sati u Kučan Marofu, s vanjske strane dvorišne ograde obiteljske kuće postavio improviziranu eksplozivnu napravu od najmanje sto grama eksploziva trinitrotoluena (TNT) i baruta, koju je sam izradio i držao kod svoje kuće, a koju je aktivirao paljenjem sporogorećeg štapina uz upotrebu detonatorske kapisle za iniciranje eksploziva čime je izazvao eksploziju u kojoj su oštećena dva osobna automobila i dvorišna ograda - navodi ODO.

Također se osnovano sumnja i da je 21-godišnjak u veljači 2018. godine u Varaždinu, bez ovlaštenja držao improviziranu eksplozivnu napravu koju je sam izradio od eksploziva trinitrotoluena (TNT) u količini od oko sto grama, stavljenog u posudu u koju je montirao detonatorsku kapislu koja se aktivira paljenjem sporogorećeg štapina otvorenim plamenom, a koju je prodao osobi zasad neutvrđenog identiteta iako je znao da će ta osoba aktivirati eksplozivnu napravu na području Varaždina. To se i dogodilo 24. veljače 2018. oko 23,40 sati na Trgu Matije Gupca kad je ta osoba izazvala eksploziju u dvorištu obiteljske kuće, a do ozlijeđivanja osoba i veće materijalne štete zahvaljujući slučaju nije došlo.

Ujedno, osnovano se sumnja i da je u zidu šupe na dvorištu kuće u Varaždinu neovlašteno držao eksplozivne tvari i njihove sastavne dijelove čije je posjedovanje zakonom zabranjeno.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila mu istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.