U Zagrebu fizički napadnut novinar Domagoj Margetić

vv | 13.12.2016. u 16:44h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Novinara Domagoja Margetića napao je danas u ranim poslijepodnevnim satima prvo verbalno, a onda i fizički nepoznati muškarac na Kvaternikovom trgu u središtu Zagreba. Margetić je već bio žrtva napada i prijetnji, ali nitko do sada za to nije odgovarao, izvijestili su iz Hrvatskog novinarskog društva.

Margetiću je, prema njegovoj telefonskoj izjavi danoj HND-u, prišao muškarac za kojeg je mislio da mu želi postaviti neko pitanje, ali mu je ovaj povikao da će ga „ušutkati“, „nećeš ti meni više pisati“ i druge prijetnje te ga je počeo tuči. Napadač, za kojega Margetić misli da bi mogao imati četrdesetak godina, ubrzo je pobjegao s mjesta napada.

Policija je na Margetićev poziv došla na mjesto događaja, a pozvana je i hitna medicinska služba.

Domagoj Margetić novinar je koji istražuje kriminal i korupciju u hrvatskom društvu te uređuje emisiju Necenzurirano na TV mreža. Krajem studenoga ove godine je na zidu u ulazu zgrade u kojoj stanuje nepoznat netko napisao: „mrtav si, smeće novinarsko“, a ni napadač koji ga je pretukao ispred njegove zgrade 2014. godine još uvijek nije pronađen.

- Tražimo od policije da u što kraćem roku pronađe počinitelja i eventualnog nalogodavca ovog napada, te da ih privede sudu. Sve dok se ne utvrdi stvarni motiv napada, smatrat ćemo da je riječ o fizičkom obračunavanju zbog Margetićeva novinarskog rada - izjavio je predsjednik HND-a Saša Leković.

- Upozoravamo i da je ovaj, još jedan u nizu napada na novinare dobrim dijelom posljedica zabrinjavajućeg porasta netolerancije u društvu, kao i izostanka primjerene reakcije nadležnih institucija. Na tu činjenicu HND već duže vrijeme neprekidno upozorava, pa je to učinio i na nedavno održanoj tematskoj sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u Hrvatskom saboru, ali je dio okupljenih političara odgovornost što ih se napada prebacio na novinare same - dodao je Leković.

Označeno u