Tri i pol godine zatvora bivšoj bankarci, koja je prijevarama došla do četiri milijuna kuna

| 11.3.2019. u 15:40h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog toga što se lažno predstavljala kao bankarska službenica te, uz pomoć lažnih isprava, uzela veće novčane iznose od više osoba, odnosno uzimala novac iz blagajne banke te prevarila jedan hotel i više osoba, obećavši im edukaciju za zaposlenje u banci, varaždinski je Općinski sud osudio Valentinu Moravec na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine zatvora.

No, nakon žalbe Općinskog državnog odvjetništva, Županijski sud povećao joj je kaznu na tri i pol godine. Uz to, oštećenima mora vratiti ukupno više od četiri milijuna kuna, što privatnim osobama, koje je prevarila, što banci u kojoj je radila.

Tijekom 2015., 2016. i 2017. godine, okrivljenja je uspjela čak 16 osoba dovesti u zabludu tako što im je neistinito predočavala da kao zaposlenica PBZ može ugovoriti povlaštena oročenja uz visoke kamatne prinose, pri čemu je nekima obećavala kamate i od 20 posto, i to svaka dva tjedna!?

No, kada su joj povjerile devizni i kunski novac, koji je zadržala za sebe, predavala im je lažnu dokumentaciju iz koje je proizlazilo da je taj novac oročila u PBZ-u na njegovo ime. Ujedno je ugovorila obavljanje građevinskih radova i kupnju građevinskog materijala, neistinito navodeći da će platiti radove i robu, iako je znala da za to nema sredstava.

Tako je od kraja 2015. do studenoga 2017. u Varaždinu zadržala za sebe 140.000 eura od oštećene R. N., kojoj je u više navrata neistinito ponudila da će joj novac oročiti u banci uz visoke kamate. Nakon što je oštećena u to povjerovala i predala joj spomenuti novac, predavala joj je lažnu dokumentaciju iz koje je proizlazilo da je novac na njezino ime oročila u PBZ.

                           Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...