PU varaždinska u koordinaciji s USKOK-om privela lovce i izdavatelje uvjerenja

Varaždinske vijesti | 17.1.2024. u 14:10h | Objavljeno u Crna kronika
U sklopu hitnih dokaznih radnji koje provodi PU varaždinska u koordinaciji s USKOK-om na području nekoliko županija, kao što smo izvjestili,  privedena je 41 osoba. Riječ je uglavnom o lovcima koji su, kako se sumnja, počinnili koruptivna kaznena djela, i to tako da bi plaćali za lovačka uvjerenja, koja bi dobivali od primatelja mita bez da su prošli potrebnu edukaciju.
Zainteresirani kandidati, koji su htjeli uvjerenje da su osposobljeni za lovca, preko posrednika bi sve dogovarali za 100 eura, tvrde tijela progona. Nasuprot tome, osumnjičeni u svojim iskazima uvjeravaju da su svi ispiti bili provedeni kao i predavanja tijekom pandemije on-line, a zatim su nastavljena uživo, dok kao razlog prijavljivanja vide u tome što bi postali konkurencija Hrvatskom lovačkom savezu.

Naime, osposobljavanje kadrova u lovstvu mogu provoditi, uz lovačke saveze, i pučka otvorena učilišta. Štoviše, neka od njih rade samo to, odnosno imaju samo programe za osposobljvanje za lovce, lovočuvare i ocjnjivače lovačkih trofeija.

Jedno od takvih učilišta, koje samo to radi, je Pučko otvoreno učilište Argali. POU Argali osnovao je 2019. godine mag.ing.agr.Ervin Martinuš, koji je imenovan za ravnatelja te je jedan od predavača. Na Veleučilištu u Karlovcu završio je dodiplomski studij Lovstvo i zaštita prirode, a zatim diplomski studij na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku gdje i magistrira. Na Fakultetu biotehničkih znanosti u Osijeku upisao je doktorski studij iz lovstva.

Martinuš, kojeg smo bezuspješno pokušali dobiti na mobitel da bi ga pitali je li među osumnjičenima, dugogodišnji je ovlašteni predavač i ispitivač za lovačke ispite ovlašten i od Hrvatskog lovačkog saveza; lovočuvar, ocjenjivač lovačkih trofeja i lovnik. Od 2015. godine zaposlen u Zagorje lov j.d.o.o. Kao izrađivač Lovnogospodarskih osnova, Programa zaštite divljači i Programa uzgoja divljači izradio je preko stotinu Programa. Trenutno kao stručna osoba provodi lovnogospodarske osnove u dvadeset pet lovišta kao i desetak Programa zaštite divljači na području cijele države.