ŠOKANTNO Majci godina i tri mjeseca zatvora jer je znala da joj kćeri siluje suprugov prijatelj?!

| 9.4.2018. u 12:57h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Pedesetjednogodišnja majka sa šireg varaždinskog područja, koja je punih 13 godina zanemarivala tri kćeri i pravila se da ne vidi da ih siluje prijatelj njenog supruga, odnosno njihova oca, osuđena je na godinu i tri mjeseca zatvorske kazne, dok su otac i njegov prijatelj izbjegli pravdi zbog toga što su umrli prije okončanja kaznenog postupka.

Sukus je to nepravomoćne presude Općinskog suda u Varaždinu, koji je majku proglasio krivom zbog kaznenih djela povrede djetetovih prava, i to na štetu triju kćeri. Točnije, proglašena je krivom jer se od početka 2000. do lipnja 2013. odala pretjeranoj konzumaciji alkohola i često izbivala iz kuće, ponekad i danima, kao i da se družila s drugim muškarcima, što je dovodilo do čestih svađa sa suprugom. Pritom uopće nije vodila računa da se sve to događa u prisutnosti njenih kćeri, odnosno da je zanemarila kućanske i obiteljske obveze te brigu o njima. Zbog toga su one same morale brinuti o sebi, prati si odjeću i kuhati, čistiti kuću te - iako je bila svjesna da ih prijatelj njezinoga supruga seksualno iskorištava - ništa nije poduzimala da bi to spriječila jer su ona i suprug od toga imali koristi.On im je, naime, kupovao alkohol, cigarete, potrepštine za kuću i davao im novac, a kćerima je kupovao slatkiše te plaćao izlete, odjeću i obuću. Zbog svega toga najmlađa je kćer počela često izbivati iz kuće i krasti.

Svjesna da na taj način ugrožava psihofizički razvoj kćeri, stoji u presudi, kao roditelj je grubo zanemarila svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djece, čime je počinila kaznena djela povrede djetetovih prava. Stoga je pojedinačno osuđena na po 10 mjeseci zatvora te na godinu i dva mjeseca zatvora, odnosno na jedinstvenu zatvorsku kaznu od dvije godine i šest mjeseci. Međutim, izrečena joj je djelomična uvjetna osuda tako da bi u zatvoru bila samo godina i tri mjeseca zatvora, dok se preostala kazna neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

U svojoj obrani pedesetjednogodišnjakinja je kazala da se ne osjeća krivom za kaznena djela za koja se teretila, navodeći da je netočno da je često pila i da se pred kćerima svađala sa suprugom. Također je porekla da je odlazila iz kuće te da se družila s drugim muškarcima, ali i da je zanemarivala brigu o kćerima. Naglasila je da im je kuhala, prala i glačala rublje te ih spremala u školu. Posebno je naglasila da nije točno da bi one odlazile spavati kod prijatelja njenog supruga te da je sigurna da ih nije seksualno iskorištavao jer da ona sigurno ne bi dopustila takvo ponašanje prema njima.

Međutim, suprotan iskaz davale su njezine kćeri, odnosno oštećene, točnije njih dvije. Najmlađa je kćer u svom iskazu, između ostalog, navela da je do srpnja 2013. sama živjela s roditeljima jer su njene starije sestre otišle od kuće.

Što su tijekom suđenja kazale tri kćeri, ali i susjedi, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti