Sindikat o maloljetniku koji tvrdi da je pretučen: Nanesena je šteta ugledu policije

V.V. | 20.2.2018. u 14:25h | Objavljeno u Crna kronika

Nakon navodnog premlaćivanja 17-godišnjaka u prostorijama PP Varaždin, priopćenjem su reagirali iz Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, Podružnice PU varaždinske.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Postupanje policijskih službenika tijekom vikenda prema maloljetniku u Varaždinu izazvalo je veliku pozornost javnosti. Obzirom da su nam okolnosti događaja i njegov tijek poznati isključivo kao čitateljima novinskih članaka i slušateljima vijesti pokušavamo sagledati stvari upravo iz te perspektive.

Izjave roditelja, roditeljski osjećaji, briga i ljubav, izazivaju sažaljenje prema obitelji, a osudu i općenito negativan stav prema policijskim službenicima. Obzirom da se postupanjem policijskih službenika često ograničavaju temljena prava i slobode osobe, svako postupanje policije je izuzetno osjetljivo i kao vijest zaokuplja pozornost javnosti.

U odnosu na izjave roditelja priopćenje PU varaždinske djeluje hladno i obzirom da ono sadrži samo činjenice javnost može steći dojam da sustav sam sebe štiti. Čak i izjava ministra kojom je stao u obranu zakonitog postupanja policijskih službenika u javnosti može biti doživljena samo kao način zaštite sustava.

Skrećemo pozornost javnosti ovom prigodom da najveći broj policijskih službenika svoj posao radi zakonito i u skladu sa svim pravilima službe. Ako se pojave određene povrede službene dužnosti na njih se reagira odmah. U prilog takvoj praksi ide i broj pokrenutih disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika pa često i za beznačajne stvari.

U takvim okolostima teško možemo zamisliti situaciju da bi netko tako drastičan oblik nezakonitog ponašanja policijskih službenika skrivao i opravdao čime bi doveo u pitanje svoj položaj i u konačnici egzistenciju. Tim više što je prostor u kome se događaj zbio pod video nadzorom.

Apsolutno se zalažemo za to da se svako postupanje policijskih službenika koje izaziva dvojbu ispita, a ako se pokaže da je postupanje nezakonito da se počinitelja sankcionira. Međutim, ne možemo podržati način rada medijskih djelatnika kojim se policijskog službenika i njegov rad, unatoč činjenici da je postupio zakonito, napada, difamira i općenito stvara atmosfera linča.

Svjedoci smo brojnih događaja koji nas kao građane čude kad je u pitanju intenzitet nasilja maloljetnika i njegovi oblici u međusobnom odnosu, ali i prema roditeljima. Kao društvo trebamo reagirati na primjeren način da se takav način ponašanja prevenira.

Pri pisanju bi svakako trebalo voditi brigu da se ne objavljuju informacije koju nisu provjerene jer se na taj način može nanijeti velika šteta svima uključenima u događaj.

Obzirom na trenutni razvoj situacije oko slučaja u Varaždinu sve govori da se u ovom slučaju upravo to i dogodilo. Izražavamo ovom prigodom potporu policijskim službenicima koji su svoj posao odradili zakonito i u skladu s pravilima službe, ali i žaljenje što je tendenciozno iznošenje i praćenje slučaja definitivno nanijelo štetu ugledu policije.

Držimo da je konačno došlo vrijeme da svi snosimo odgovornost za izrečeno i učinjeno, te da se u svom radu ne bi smjeli voditi isključivo populiznom i eksluzivnošću.