Pripazite, pojavile su se krivotvorene novčanice od 500 kuna

M.P./Varaždinske vijesti | 19.6.2018. u 10:54h | Objavljeno u Crna kronika

Iz varaždinske policije građane pozivaju na oprez s obzirom na to da su se unazad mjesec dana pojavile krivotvorene novčanice u apoenu od 500 kuna.

- Navedene novčanice nisu jedinstven slučaj, obzirom su se krivotvorine od 500 kuna pojavile i na području Međimurske i Koprivničke županije. Ovim putem želimo upozoriti sve građane, posebno trgovce i djelatnike novčarskih ustanova, na pojavu krivotvorenih novčanica. Skrećemo pozornost na sve one koji posumnjaju u neispravnost novčanica da obavijeste policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijave najbližoj policijskoj postaji - ukazuju iz PU varaždinske.

Kako bi se građani i sami zaštitili te provjerili autentičnost novčanica koje prime u ruke dovoljno je slijediti upute Hrvatske narodne banke:

  • OSJETI!
    Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristika je pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koju imaju običan komercijalni papir izrađen od celuloze.
  • POGLEDAJ!
    Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i providni prozorčić.
  • TITRAJ!
    Laganim titranjem novčanice provjeravaju se slike aplicirane na metaliziranu foliju (hologram/kinegram) i elementi tiskani prelijevajućom bojom.
  • PROVJERI!
    Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).

DOGAĐAJ

Jučer, 18. lipnja oko 18 sati u Zagrebačkoj ulici u Novom Marofu, izbio je požar u prostoru kuhinje kuće kojom se koristi 23-godišnjakinja. Požar je izbio u prostoru električne pećnice, te se požar proširio na drveni kuhinjski element oko i iznad pećnice.

Požar su ugasili vatrogasci DVD-a Novi Marof. Ozlijeđeni osoba nije bilo, već je nastupila materijalna šteta koja se procjenjuje na više tisuća kuna.