Kaznionica u Lepoglavi

Prekinut postupak protiv Daria Šišakovića, kojem se sudi zbog pokušaja ubojstva Roberta Matanića

| 4.2.2019. u 18:31h | Objavljeno u Crna kronika

Već drugog dana suđenja prekinut je postupak protiv Daria Šišakovića (29), kojem je prošli tjedan na varaždinskom Županijskom sudu počelo suđenje zbog pokušaja ubojstva Roberta Matanića (42) u kaznionici u Lepoglavi,  19. ožujka 2015. godine. Tog je dana oko 11.35 sati Šišaković, kako se navodi u optužnici, pokušao ubiti Matanića, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, i to tako da ga je više puta udario metalnim utegom u glavu na šetalištu kaznionice, uslijed čega je zadobio prijelom kostiju lubanje te natučenje i otok mozga, a život mu je spašen zahvaljujući adekvatnoj intervenciji neurokirurga u varaždinskoj Općoj bolnici, odnosno kasnijem liječenju tijekom kojeg je više tjedana bio u komi. Zbog propusta zatvorskih čuvara, koji nisu na vrijeme spriječili da ga se napadne, tužbu protiv države “tešku” milijun kuna najavio je Matanićev zastupnik Hrvoje Korša, koji je bio i branitelj Šišakovića u postupku u kojem je osuđen za ubojstvo...

„Dovoljno mladi da promijeni svoje ponašanje“

Do prekida suđenja došlo je jer je sudsko vijeće zatražio vještačenje o raspravnoj sposobnosti Šišakovića, koji je na sud doveden uz posebno osiguranje. Naime, kako je ukazao prvog dana suđenja, pretprošlog je petka pao tijekom šetnje u kaznionici u Glini. Tu je, naime, prebačen iz Lepoglave radi izdržavanja kazne zbog ubojstva zagrebačke profesorice, za što je dobio 15 godina jer, kako je rečeno prilikom obrazloženja presude, „još je uvijek dovoljno mladi da i ova kazna bude dostatna da promijeni svoje ponašanje“.

Prilikom pada u glinskoj kaznionici, Šišakoviću je natučen lijevi kuk, zbog čega je istog dana bio najprije kod liječnika, koji mu je prepisao analgetike, a zatim je odvezen i kod ortopeda.

-Ortoped mi je rekao da njemu svakodnevno dolaze babe sa slomljenim kukovima, a da ja ne izgledam kao baba. Ne znam značili li to da ne izgledam kao baba ili da nemam slomljeni kuk jer mi ga nije snimio kako ne bih bio, kako je rekao liječnik, nepotrebno ozračen. Zbog ove ozlijede kuka s kojim imam probleme i od ranije, jučer sam teško pratio suđenje, nepristojno sam sjedio i svjedoku se obraćao s „ti“, a sve zato što sam sjedio osam sati u sudnici bez pauze i hrane pa mi je i pala koncentracija. Uz to, prošle noći teško sam zaspao zbog analgetika, a nisam spavao propisanih osam sati jer je u kaznionici povečerje u 22 sata, a morao sam se ustati u 5 sati kako bih iz Gline došli u Varaždin, rekao je Šišaković drugog dana suđenja na upit predsjednice vijeća zašto tvrdi da sada ne može pratiti suđenje, koje prvog dana pratio.

Predlažući sudskom vijeću da se osobno uvjeri u ozljedu, koju mogu fotografirati i novinari, Šišakovićev je naglašavao da zbog nje ne može sjediti i pratiti tako dugotrajnu raspravu, koja je prvog dana trajala gotovo osam sedam sati, i to dobrim dijelom zato što su okrivljeni i njegova braniteljica Vesna Rogulja postavljali gotovo ista pitanja pravosudnom policajcu, koji je ispitivan kao svjedok.

Više čitajte u novom izdanju Varaždinskih vijesti